Justícia

El 2023 la meitat de magistrats seran nacionals

El ministre Xavier Espot defensa “una andorranització” progressiva dels organismes judicials

El 2023 la meitat de magistrats seran nacionalsXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

Augmentar la presència de magistrats andorrans a les instàncies superiors de la justícia del Principat. El ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, va assegurar ahir que des que es va aprovar la Llei qualificada de justícia l’any 2014, aquest és un dels objectius principals del seu departament perquè el 2023 “la meitat dels integrants del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de Justícia, com a mínim, siguin de nacionalitat andorrana”. En l’acte de nomenament de Jaume Tor com a nou magistrat del Tribunal Superior, el ministre va remarcar que aquesta opció permet “una andorranització” progressiva dels organismes jurisdiccionals i possibilita “aprofitar-se de l’experiència i el bagatge jurídic de magistrats forans”. Espot va argumentar que els andorrans són “les persones que potser estan més integrades al país, que coneixen més la realitat andorrana”. Amb el nomenament de Jaume Tor, és la segona vegada que un batlle esdevé magistrat del Tribunal Superior.

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va recordar que “tenim dos magistrats andorrans al Tribunal de Corts, i teníem un magistrat al Tribunal Superior, Pere Pastor, que és a Estrasburg, la vacant del qual justament ocupa ara Tor”.

Tor va jurar ahir al migdia a Casa de la Vall el càrrec de nou magistrat del Tribunal Superior adscrit a la sala civil i subsidiàriament a la sala penal. “És el somni de qualsevol persona del país que tingui la carrera en Dret”, va dir. El nou magistrat va comprometre’s a aportar la seva experiència en l’àmbit civil. “Agafo el repte amb ganes de treballar i humilitat”, va afegir. Tant Jaume Tor com Espot i Casadevall van subratllar la feina feta a la Batllia des del 2015 quant a “l’agilització” de tràmits i sentències. El càrrec de president de la Batllia que ocupava Tor precisament des de fa tres anys, passa a assumir-lo Azahara Cascales, que serà la primera dona en el càrrec. Tor havia treballat a la Batllia des del 2001.

ERRADICAR EL TRÀFIC DE DROGUES

“Quant al tràfic de drogues, és important i necessària la part repressiva, la intensificació de la qual està donant els seus fruits.” Així de contundent es va mostrar el ministre Espot quant a la política del seu departament respecte al tràfic i al consum d’estupefaents, al temps que va celebrar l’èxit de l’operació Línia, la primera intervenció antidrogues de l’any. El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va assegurar que la policia ha intensificat el treball pel que fa a les substàncies “que estan destinades al col·lectiu dels menors d’edat”. Una prioritat del ministeri d’Espot per aconseguir erradicar el consum entre els més joves. “No abaixem els braços davant d’aquesta problemàtica”, va concloure Xavier Espot.

tracking