Relacions exteriors

Portugal traurà Andorra de la llista de paradisos fiscals

El primer ministre lusità fa el requeriment a l’Agència Tributària perquè deixi de considerar el Principat un paradís fiscal

Portugal traurà Andorra de la llista de paradisos fiscalsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Portugal ha engegat la maquinària per treure Andorra de la llista de paradisos fiscals. Així ho va anunciar ahir el primer ministre portuguès, António Costa, durant la visita oficial del cap de Govern, Toni Martí. Costa va explicar que ja ha fet el requeriment a l’Autoritat Tributària del país per demanar que retiri el Principat de la llista d’estats amb un règim fiscal desfavorable. El líder de l’executiu va recordar que Portugal és un dels països que té la llista negra més llarga i en aquest sentit va celebrar que el govern portuguès hagi fet “el pas previ per sortir-ne”. Així mateix, va congratular-se del fet que Costa “hagi reconegut que Andorra ha fet els deures” des del punt de vista fiscal.

Martí va destacar en declaracions al Diari que Costa ha sabut valorar que l’any passat l’OCDE situés Andorra entre els països que respecten “àmpliament” l’intercanvi d’informació fiscal, fins llavors era “parcialment complidor”. Un pas imprescindible per sortir de la llista de països no cooperants en matèria fiscal que es va completar al desembre quan la reunió de ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea, l’Ecofin, també va treure Andorra del llistat de paradisos fiscals. A més, des de l’1 de gener s’aplica el conveni amb Portugal per evitar la doble imposició i prevenir l’evasió fiscal, fet que segons Martí funciona correctament i ha suposat “un pas endavant”, com també l’intercanvi. “El primer ministre ha reconegut tots els avenços, ha lloat les reformes i ha fet referència que Andorra està molt ben considerada”, va manifestar Martí, el qual va concloure que “anem per bon camí”.

Conveni de cooperació

Durant la trobada, els dos mandataris van acordar treballar en un conveni de cooperació global que actualitzaria l’actual i s’ampliaria en els àmbits educatiu, cultural, lingüístic, turístic i de joventut. Un mecanisme que segons el líder de l’executiu serà molt important tenint en compte que Andorra és el segon país després de Luxemburg amb la comunitat portuguesa a l’exterior més rellevant en termes relatius. Martí va assegurar, a més, que l’acord possibilitarà l’arribada d’inversió portuguesa.

Així mateix, es va acordar la signatura del protocol que estan negociant perquè els dos estats reconeguin l’ús dels certificats electrònics. L’eina permetrà que els ciutadans portuguesos que viuen al Principat siguin reconeguts per la República portuguesa i a la inversa. Pel que fa als retards en els cobraments d’algunes pensions i a la retenció del 10% a les pensions de jubilació andorranes dels portuguesos, Martí va assenyalar que “ja no se’n parla” perquè són problemes que segons va indicar s’han solucionat amb l’entrada en funcionament del CDI entre els dos països.

El cap de Govern va manifestar que la trobada oficial d’ahir va ser “una visita important” i va proclamar que va ser “una mena de culminació” del procés d’intercanvi gràcies al compromís que va expressar Costa de retirar Andorra de la llista negra. Martí, a més, va agrair el suport de Portugal a les negociacions d’Andorra per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Per tot plegat, va assegurar que les relacions amb l’estat lusità són “excel·lents” i va relatar que ahir va demanar a Costa que visiti el Principat. Oferiment que el mandatari lusità va acceptar, de manera que es convertirà en el primer ministre d’aquell país en visitar Andorra.

Comunitat de països

El cap de Govern va informar Costa que l’executiu va aprovar dimecres iniciar el procediment perquè Andorra esdevinguin observador associat a la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa, fet que Martí ja va abordar amb el president portuguès, Marcelo Rebelo, quan va visitar Andorra el setembre passat.

tracking