SALUT

La grip supera el nivell epidèmic, però amb menys casos que el 2016

El total d’afectats és de 81 però una seixantena de diagnòstics corresponen a final d’any

La grip supera el nivell epidèmic, però amb menys casos que el 2016Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els casos de grip al país s’han incrementat per sobre del llindar que es considera epidèmic en les darreres dues setmanes, malgrat situar-se en xifres encara molt més baixes que l’hivern passat. La darrera setmana de l’any a Andorra es van detectar 36 casos i l’anterior en van ser 24. Fins a 60 afectats en 14 dies, quan entre el 2 d’octubre i el 17 de desembre s’havien registrat només 21 casos de grip. La suma d’afectats detectats al Principat és a data de 31 de desembre de 81. La taxa acumulada d’incidència de la malaltia s’ubica en aquest moment de l’hivern en 103,66 casos per cada 100.000 habitants, quan el llindar epidèmic se situa al país a partir dels 13,6 casos per cada 100.000 habitants, segons indiquen fonts del ministeri de Salut. Els afectats detectats fins ara són molts menys que l’últim trimestre de 2016, quan la taxa d’incidència pujava a 122,6 casos per 100.000 habitants i s’havien registrar un total de 222 afectats.

La majoria dels pacients atesos amb quadres gripals van dirigir-se al servei d’urgències: 54 casos, fins a 27 en els últims set dies de l’any. Justament 27 són els que s’han diagnosticat en consulta mèdica ordinària des de l’octubre. Quant a edats, les franges amb més incidència són les d’entre 20 i 24 anys, amb 14 casos, i d’entre 40 i 44 anys, amb 10. Per gèneres, hi ha hagut 37 casos notificats a homes i 44 a dones. Així mateix, només s’ha registrat un cas greu en què va ser necessari l’ingrés hospitalari, el d’una dona de més de 64 anys. L’afectació de la grip, però, podria augmentar encara les properes setmanes. Les temporades 2014-2015 i 2015-2016 els casos dels primers mesos d’hivern van ser residuals i els brots més importants van produir-se a partir de la segona setmana de gener i es van allargar fins al març. Joan Carles Vidal, metge de Canillo, explica que “l’afectació d’enguany a consulta es nota, però molt en la línia d’hiverns passats”. Les recomanacions habituals, explica, són extremar les mesures de prevenció i higiene i, quant als diagnòstics, quedar-se a casa i fer tractament farmacològic. D’altra banda, el doctor Lluís Burgués explica que el repunt va registrar-se “a partir de principi de la setmana passada”, però “amb una simptomatologia que no és més agressiva, sinó més tolerable que en d’altres ocasions”.

El sistema de vigilància virològica de la grip i d’altres infeccions respiratòries agudes ha detectat en les mostres obtingudes, que un 26% dels casos són per VRS i un 21% per grip del tipus B. Hi ha hagut un 4% de grip A, però en total és només una de les mostres analitzades.

tracking