Andorra la Vella

La remodelació de Meritxell costarà 9,5 milions d'euros

El comú de la capital destinarà cinc milions a l’embelliment de l’eix comercial el 2018

La remodelació de Meritxell costarà 9,5 milions d'eurosXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella té previst invertir fins a 9,5 milions d’euros en la remodelació general de l’avinguda Meritxell, cinc dels quals es gastaran ja l’any que ve, 2,5 més el 2019 i la resta per definir. La cònsol major, Conxita Marsol, no va voler detallar en la sessió de consell de comú d’ahir quines actuacions es duran a terme en el marc del projecte d’embelliment i es va limitar a explicar que la voluntat és “fer el màxim en un mínim de temps”, i que hi haurà diverses fases que s’allargaran fins a final de mandat. La pavimentació es farà de cop, mentre que en altres indrets, com a la zona del The Cloud, s’esperarà més. La mandatària va avançar que al gener es convocarà el concurs per iniciar les obres.

El consell de comú d’ahir va aprovar el pressupost del 2018, que puja a 46,5 milions i és un 24% més alt que el d’aquest any. D’aquests diners, 14,38 milions correspondran a inversions, una xifra que suposa un augment del 123%. L’embelliment de l’avinguda Meritxell és el projecte que s’endú el volum més alt de recursos, fet que va ser molt criticat per l’oposició, que va votar en contra dels comptes. La consellera general del PS, Dolors Carmona, va rebutjar que “una quantitat tan important es destini a un sol projecte” i va alertar que “altres zones es veuran desfavorides quan els cal tanta o més dignificació que a l’avinguda Meritxell”. Per això va afirmar que la inversió “no respon a les necessitats de la parròquia” i va defensar més accions a la Margineda, Bonavista i Prada Ramon. Marsol va admetre que hi ha “més necessitats”, però va defensar que “l’avinguda Meritxell és el motor de la parròquia”. “No deixem de costat cap zona, però l’avinguda Meritxell és la zona més comercial i està en molt mal estat”, va justificar.

A més, va destacar que els comptes preveuen altres inversions, com 1,4 milions per renovar la façana dels Serradells, un milió per a l’ampliació de les voravies de Príncep Benlloch, 400.000 euros per a la separativa d’aigües de Santa Coloma i el mateix per a la remodelació de l’avinguda Enclar. Així mateix, es destinaran 245.000 euros a la reforma del Teatre Comunal i s’iniciarà el projecte d’ampliació del carrer Doctor Vilanova i millora dels carrers de la Vall i del Puial i de les places Sant Esteve i Monjó. De la seva banda, el conseller de Cd’I + Liberals Jordi Minguillón va denunciar “el tarannà absolutista de la majoria minoritària” que “menysprea totalment els electors que no els han votat”. Va lamentar que no se’ls ha deixat participar en l’elaboració dels pressupostos i va dir que la majoria “no recorda que hi ha més gent que no els ha votat que els ha votat”. Tant ell com Carmona van carregar contra la política d’“obres faraòniques” que poden comprometre les finances.

Més endeutament

Els comptes inclouen una previsió a l’alça de l’endeutament, passant dels 32,3 milions d’aquest any als 40 previstos per a l’any que ve. Aquest fet, que situarà l’endeutament en el 110% quan ara està al 90%. Minguillón va posar de manifest que “cada any es rebaixava deute i aquest serà el primer any que acabarem amb més”. “Trenquen la línia descendent i creen més endeutament. És una barbaritat d’endeutament”, va exclamar. Carmona va assenyalar que “6,8 milions d’endeutament és desproporcionat”, i demostra que “el pressupost s’escala i que hi ha manca de planificació”, i va recordar que l’informe del Tribunal de Comptes sobre el pressupost és desfavorable. Una qüestió que per a Minguillón fa “un trist favor a la legalitat”.

Marsol va avisar que la de l’endeutament és una previsió que han fet per “curar-se en salut”, però que si el nombre d’ingressos és alt no es complirà i es tancarà per sota, i va al·legar que és un pressupost “viu”. “El pressupost és tan viu que se’ls escapa”, va ironitzar Minguillón en declaracions als periodistes. La mandatària va respondre amb duresa contra l’etapa de Minguillón com a cònsol adduint que “el nostre projecte polític s’està limitant per les coses espatllades que no sabíem que hi havia i pel cadastre i les separatives que hem hagut de començar perquè no hi havia res fet”. Tanmateix, va posar de manifest que no per això “renunciarem al nostre projecte polític i per això augmentem el pressupost”.

tracking