Seguretat

Queixes gal·les contra la Batllia pel contraban

Critica que “les intervencions judicials” i el fet que Andorra procedís a actuar sense haver-los consultat van fer que tres accions conjuntes no donessin fruits

Queixes gal·les contra la Batllia pel contrabanArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres operacions de lluita contra el contraban de tabac que van organitzar conjuntament Andorra i França no van donar els fruits que esperaven els veïns del nord. I no ho van fer “a causa de les interferències provocades per les intervencions judicials i per les decisions andorranes de procedir de manera unilateral a realitzar les operacions sense consultar-ho amb les autoritats franceses”. Així s’assenyala en la documentació que els tècnics del ministeri de l’Interior de França van enviar a l’Assemblea Nacional perquè la comissió parlamentària d’Afers Exteriors elaborés l’informe que va acompanyar el projecte de llei autoritzant l’aprovació de l’acord signat entre aquest país i Andorra relatiu a la cooperació trans­fronterera en matèria de policia i duanes.

Els “escassos resultats obtinguts”, que “no es van correspondre amb la inversió realitzada per França”, segons s’assenyala en el document adreçat als diputats, han fet replantejar a l’executiu gal la manera de fer aquestes operacions conjuntes, que consideren que “s’han de renovar d’acord a una nova estratègia”, ja que les organitzacions que es dediquen al contraban de tabac en la zona fronterera “han adaptat la seva manera d’operar” a les mateixes.

No tot es veu de manera negativa des del ministeri de l’Interior francès respecte a la cooperació duanera en la lluita contra el tràfic il·legal de tabac. El document recorda que des del 2011 la cooperació transfronterera entre els duaners andorrans i francesos es produeix de “forma natural” des de l’Oficina Nacional de Controls de Porta, que es va crear després de l’acord signat aquell any pels governs dels dos països. Una oficina duanera en la qual els agents de les dues parts duen a terme totes les formalitats perquè passin la frontera persones, mercaderies i transports.

Signes encoratjadors de canvi

Els tècnics del ministeri de l’Interior francès recorden que la cooperació duanera bilateral se centra principalment en la lluita contra el contraban de tabac i afirmen que les autoritats andor­ranes “han mostrat signes encoratjadors de canvi” per intentar acabar amb el tràfic il·legal de tabac. Parlen de l’aprovació de “certes lleis” que han reforçat les sancions administratives, han eliminat les condicions de territorialitat per procedir a la confiscació del tabac i la imposició d’un preu mínim de venda.

Igualment, es feliciten perquè la cooperació bilateral “ha experimentat un renovat dinamisme” després de la declaració del passat mes de febrer del cap de Govern, Toni Martí, de fer de la lluita contra el contraban de cigarrets “una prioritat de les autoritats duaneres andorranes”.

Aquest impuls, recorda el ministeri de l’Interior als membres de l’Assemblea Nacional, va permetre proposar a les autoritats andorranes la posada en marxa de controls conjunts amb les brigades de Porta, Bourg-Madame i Ax-les-Thermes, la direcció d’operacions duaneres de Tolosa i Perpinyà i la unitat local del servei nacional de la duana judicial de Tolosa.

Objectiu no aconseguit

L’objectiu d’aquesta col·laboració francoandorrana, que les autoritats de l’Estat veí del nord consideren que no s’ha aconseguit, era organitzar de manera regular operacions conjuntes a fi i efecte d’identificar en territori andorrà les organitzacions que proporcionaven tabac a les xarxes de contraban per a la seva distribució a França. La informació recollida per les autoritats duaneres del Principat, s’assegura en el document adreçat a l’Assemblea Nacional, havia de permetre realitzar confiscacions de tabac a França i permetre el desmantellament de les organitzacions delictives que es dedicaven al contraban de cigarretes en territori gal.

tracking