El procés català alenteix la venda de pisos

El sector immobiliari diu que la incertesa ha fet disminuir la confiança dels compradors

El procés català alenteix la venda de pisosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris del Principat (AGIA) creu que la situació política a Catalunya ha condicionat la compravenda de pisos. El president de l’AGIA, Jordi Galobardas, explica que els esdeveniments que es van succeir a partir del mes de setembre i que van desembocar en la declaració unilateral d’independència i posterior aplicació de l’article 155 de la Constitució van generar un clima d’incertesa que va fer disminuir la confiança dels compradors catalans.

Etiquetes:

“Els esdeveniments polítics que hem tingut a prop tampoc han ajudat en l’estabilitat aquests mesos, i potser a partir d’ara podria canviar”, explica Galobardas, si bé matisa que la inestabilitat no ha estat “gaire acusada”. Tot i això, el president de l’AGIA hi afegeix que la situació va comportar que alguns clients “no acabessin de tancar les operacions”. “No ho tenien clar”, explica Galobardas, que assegura que la qualsevol tipus d’inseguretat provoca que les decisions “s’ajornin una mica”.

Amb tot, els agents immobiliaris afronten amb optimisme el 2018. “Veiem que el mercat a poc a poc va a més”, assegura Galobardas, que afegeix que “la recuperació s’ha anat consolidant”. Tot i això, el sector encara no aporta dades sobre l’evolució dels preus en espera que en uns mesos es tinguin els estudis que permetin fer una anàlisi amb profundidat del sector immobiliari del Principat, que espera tenir una radiografia més exacta de l’oferta i la demanda entre els mesos de maig i juny de l’any que ve. Malgrat no tenir dades, per les sensacions que es recull Galobardas explica que “s’ha notat una demanda més important” per comprar o llogar pisos però que encara “costa prendre una decisió”. “No estem encara en la línia del que podríem considerar una activitat normal”, assegura el president de l'AGIA.

PUJADA DE PREUS “MODERADA”

Preguntat també per l’estudi del CRES en què es manifesta la preocupació dels ciutadans per l’augment dels preus dels lloguers, Galobadras va dir que són conscients d’aquesta situació. Des de l’AGIA reconeixen que els preus dels lloguers han pujat, però que en cap cas el creixement ha estat superior al 10%. “Els preus han pujat una mica, però de manera moderada”, assegura Galobardas, que al mateix temps reconeix que l’oferta ha disminuït. Malgrat tot, considera que aquesta reducció de l’estoc per als pisos de lloguer forma part de la fluctuació del mercat. “Si mirem als anys enrere, és evident que hi havia una quantitat molt important de productes per col·locar a causa de la crisi immobiliària”, diu Galobardas, que alhora explica que la situació “s’ha anat frenant”. El president de l’AGIA considera que “tampoc seria gaire normal molta quantitat per col·locar, que és el que passava abans”, quan el llogater “tenia més per triar”. Segons Galobardas, aquesta situació “tampoc és desitjable” per al sector. El agents immobiliaris noten que la falta d’oferta es troba sobretot a parròquies centrals i que s’està treballant “amb la gent que deixa el pis”. “Aquesta seria la situació lògica”, afirma, i afegeix que a les parròquies altes “encara hi ha per llogar” i amb una cartera “bastant interessant”.

El sector insisteix en la modificació de la Llei d’arrendaments perquè s’ha quedat “obsoleta”. “Hem fet arribar esmenes a l’administració perquè permeti una flexibilitat més gran de contractació entre les dues parts”, diu Galobardas, que lamenta que el text “no pot recollir moltes de les situacions que es produeixen en el mercat”, com és el cas dels temporers. El màxim mandatari de l’AGIA recorda que ara només es poden fer contractes o bé de menys de tres mesos o fins a cinc anys. En el cas dels temporers, Galobardas considera que caldria poder fer contractes de cinc o sis mesos. El president de l’AGIA creu que caldrà obrir la porta a aquesta possibilitat i “després s’ha de veure si hi ha propietaris interessats”.

tracking