Seguretat en el trànsit

Els positius de conductors per alcoholèmia es disparen

La policia ha detingut des de principi d’any 277 conductors per superar la taxa que es castiga penalment,
un 41% més que el 2016

Els positius de conductors per alcoholèmia es disparenXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les infraccions per donar positiu als controls d’alcoholèmia s’han disparat el 2017 i quan falten dotze dies per acabar l’any les xifres de la policia posen en relleu un increment en el nombre de denúncies, tant per la via penal com administrativa. Des de l’1 de gener i fins al 19 de desembre passat la policia havia detingut 277 persones per donar positiu en un control d’alcoholèmia, un 41% més de les que es van arrestar durant tot l’any passat per haver comès aquesta infracció i que van ser 196. Per ser detingut per la policia, la persona que està al volant ha de donar una taxa igual o superior als 0,8 grams d’alcohol per litre de sang (g/l) en el cas dels conductors no professionals i de 0,5 g/l en el cas dels conductors professionals.

Respecte a les sancions per la via administrativa, l’increment entre el 2016 i el 2017 és encara més accentuat. Segons les dades del servei de policia, a 19 de desembre del 2017 el nombre de positius per haver donat una taxa entre els 0,5 i els 0,8 grams d’alcohol per litre de sang en el cas dels conductors no professionals i entre 0,2 i 0,5 g/l en el cas dels professionals es va incrementar el 135%. En concret, la policia ha denunciat enguany 108 persones per la via administrativa pel que fa a les 46 del 2016.

En total, el cos ha denunciat des de l’1 de gener i fins al 19 de desembre d’enguany 385 persones per donar positiu en un control d’alcoholèmia, respecte als 242 del 2016. Es tracta d’un increment del 59%.

Quant a les detencions per donar positiu per conduir sota els efectes de les drogues, a dotze dies per acabar l’any la policia havia arrestat les mateixes persones que el 2016: vuit.

Increment dels controls

El director adjunt de la policia i màxim responsable de l’àrea de Seguretat Viària, Bruno Lasne, justifica l’increment de les denúncies per conduir sota els efectes de l’alcohol en l’augment dels controls ordinaris i en la realització de les campanyes dels períodes d’estiu i hivern. “Hem centrat els nostres esforços a realitzar més controls d’alcoholèmia”, va explicar Lasne en declaracions al Diari, que hi va afegir que “encara volem fer molts més controls” per sancionar els conductors que condueixen sota els efectes de l’alcohol.

El sotsdirector de la policia va anunciar que aquests reforços en els controls ja seran una realitat en l’actual campanya de les festes nadalenques, que enguany s’ha iniciat abans que en altres exercicis (la va començar la policia el 13 de novembre) i que s’allargarà fins al 8 de gener vinent.

A més d’allargar-se més que altres hiverns, la d’enguany per primer cop inclourà controls els dies forts del Nadal. Així, n’hi haurà el 24 de desembre i els dies de Nadal i Sant Esteve. També es comprovarà que els conductors no donin positiu en la taxa d’alcohol la nit del 31 de desembre i el primer dia de l’any 2018. “Volem que la gent sàpiga que farem aquests controls”, va indicar Lasne, que va recordar que anys enrere “no teníem” prou efectius per fer-los. “Des que estic de director adjunt vull que es facin controls aquests dies”, va dir.

MÉS DE 14.600 INFRACCIONS DES DE PRINCIPI D'ANY

La policia havia denunciat fins al 19 de desembre un total 14.605 persones per haver comès alguna infracció de trànsit. L’any es pot tancar amb una xifra similar de multes interposades per la policia, ja que el 2016 el nombre d’infraccions va ser de 14.807. La majoria de les denúncies de la policia han estat a conductors que van superar els límits de velocitat establerts. Els radars fixos situats

a la xarxa viària andorrana i els mòbils i amb pistola de la policia han denunciat 11.835 conductors des de principi del 2017. L’any passat les multes per córrer més del permès van ser 12.931, així que tot fa pensar que el 2017 es tancarà amb una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat.

Sí que s’acabaran incrementant, i en molt, les denúncies per conduir sense cinturó de seguretat o sense respectar els senyals de prohibició. En tots dos casos ara mateix la pujada se situa en el 40%. Les sancions per conduir sense cinturó són de 342, quan el 2016 van ser 244. En el cas de no respectar els senyals prohibitius fins ara n’hi ha 116, respecte a les 83 de l’any passat. Per conducció temerària s’han denunciat 152 persones (151 el 2016).

tracking