reportatge

De Taiwan al món en bicicleta

Va iniciar l’aventura sobre pedals a Alaska i després d’un periple per Amèrica ha arribat a Andorra. Ara es proposa seguir el seu itinerari per Europa, Àfrica i Àsia. Un andorrà va convidar-lo a quedar-se a casa després de trobar-se’l en bici i ha aprofitat per conèixer el país.

De Taiwan al món en bicicletaPilar Màrquez Ambròs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

nginyer electrònic i aventurer. Ha visitat pedalejant tot Amèrica de nord a sud, d’Alaska a la Patagònia. Ara ha començat el seu recorregut per Europa i dimecres va arribar a Andorra. Chun Yung Chen és el nom xinès de Jacky Chen, de 38 anys i que va deixar una bona feina en una fàbrica d’equips d’alta tecnologia a Taipei (Taiwan), per embarcar-se en el gens senzill periple de recórrer el món en bicicleta amb el mínim de diners a la butxaca. “Després de dos anys i mig he gastat poc més de 300 dòlars”, assegura. A la motxilla hi porta unes quantes mudes de roba, aigua, menjar i el seu ordinador.

El secret? No dorm mai en hotels ni hostals, acampa en benzineres i estacions de servei faci fred o calor i troba sovint gent pel camí que el convida a quedar-se a casa i a fer un mos. “Tinc molta sort, la gent és molt amable, he visitat llocs extraordinaris com el Machu-Picchu, però em quedo amb l’escalfor de la gent, de tots els amics que he fet. A una família vaig conèixer-la a l’Equador i he estat a casa seva també a Rubí [Barcelona]”, explica. A Andorra hi ha conegut en Santi Llorens, d’Encamp. “Pujava amb la furgoneta i a Soldeu vaig veure algú que anava carregat amb la motxilla i amb bici”, relata Llorens. La intenció de Jacky Chen era passar a França, viatge que finalment emprendrà avui. Quan va explicar-li on anava, Santi Llorens va oferir-li quedar-se a casa i ahir la seva família va convidar en Chen a provar les piscines termals de Caldea. “M’ha encantat, no és una cosa que tinguem a Taiwan”, diu. Abans d’Andorra, Chen ha estat en vint-i-cinc països i planeja visitar-ne més d’un centenar. Les properes setmanes visitarà l’est d’Europa, saltarà a l’Àfrica, tornarà per visitar els països nòrdics que ara estan immersos en el fred hivernal més dur i el 2019 encetarà l’aventura per Àsia de camí a casa.

“A Taipei treballava moltes hores, ja esmorzava davant l’ordinador”, recorda. Convençut que ha guanyat en qualitat de vida fent de rodamon, i amb la intenció de servir d’inspiració a d’altres i recordar que no són els diners els que donen la felicitat.

L’experiència, diu, és molt positiva. Però ha tingut ensurts: a Vancouver (Canadà) li van robar la bici i la policia va poder recuperar-la després que el canal CBC li fes un reportatge. També van robar-lo a Mèxic. I va passar por molt a l’inici del viatge quan va topar amb un os. En el futur vol escriure un llibre. Per això anota en un bloc les vivències i en comparteix fotografies a xarxes, al grup de Facebook Go or Die.

tracking