balanç del govern

Andorra supera per primer cop des del 2007 els vuit milions de visitants

Andorra Turisme renova per a dos estius més el contracte amb el Cirque du Soleil

Andorra supera per primer cop des del 2007 els vuit milions de visitants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va aprofitar l’esmorzar de Nadal del Govern per posar en relleu les millors dades d’entrada de visitants des del 2007. De desembre del 2016 a novembre del 2017 –així es comptabilitzen els exercicis al ministeri– han entrat a Andorra una mica més de 8,2 milions de visitants, una xifra que no es registrava des de feia deu exercicis i que suposa un increment del 3,5% respecte a l’any passat. El ministre estava content perquè d’aquests 8,2 milions, gairebé tres han estat turistes i perquè per sisè any consecutiu ha crescut el nombre de visitants que es queden a dormir a Andorra. Ho han fet un 8,2% respecte de l’exercici passat i en xifres absolutes són gairebé 650.000 més que el 2007, any que es considera l’inici de la crisi econòmica. Les pernoctacions van superar per poc els 8,4 milions, un 2,9% més que l’any passat i 1,4 milions més que el 2007. Els excursionistes, els visitants que només passen un dia al Principat, van ser 5,2 milions, només 0,9% més que l’exercici passat.

Els resultats demostren, segons Camp, que l’esforç fet des del Govern que ha comportat doblar el pressupost dedicat a la promoció de la destinació i el conjunt d’accions i esdeveniments organitzats per atraure turistes ha funcionat. També va parlar de l’esforç realitzat pels comuns i pels privats en la recerca del visitants, de la millora econòmica dels països veïns i de la situació internacional com altres factors que han permès superar “la bar­rera psicològica dels vuit milions de visitants”.

Respecte als esdeveniments, el ministre va anunciar que s’ha arribat a un acord de renovació de l’espectacle per als propers dos estius amb el Cirque du Soleil. Camp va explicar que el nou espectacle comportarà “un punt d’inflexió” pel canvi de format, tot i que va assegurar que repetirà ubicació –l’aparcament del Parc Central– i que combinarà entrades de pagament amb entrades gratuïtes. “Aquest és un model que s’ha demostrat que funciona i no s’ha de tocar”, va dir.

Línies bàsiques del 2018

Camp també va parlar del vessant comercial del seu ministeri en indicar que una de les línies bàsiques de la cartera per a l’any que ve serà començar a impulsar el pla estratègic del sector. Està previst un pla d’acció “molt ambiciós”, que ha de ser “un revulsiu” per al comerç, un dels pocs sectors econòmics en què encara no està repercutint la recuperació de l’economia.

El ministre també es va referir al Pas de la Casa. Quant a la reactivació del nucli va recordar que depèn de diversos factors: els accessos, l’embelliment, que es facin activitats tot l’any –en aquest cas va posar la pilota sobra la taulada de Saetde–, i que els comerciants decideixin quina fórmula volen per al poble. Preguntat per l’outlet va dir que el Pas de la Casa “serà el que els comerciants vulguin”. Respecte a l’oci nocturn, va admetre que s’ha de veure si els operadors turístics controlaran els turistes.

EL CAP DE GOVERN ASSEGURA QUE TÉ LA DATA DE LES ELECCIONS AL CAP PERÒ NO L'AVANÇA

El cap de Govern, Toni Martí, es va referir ahir a un possible avançament electoral i a la data en la qual es podrien celebrar els comicis que si no es fan abans del que toca s’haurien de realitzar el març del 2019. “Fa temps que tinc pensada una data, que no els diré”, va indicar als periodistes, per afegir que el trencament del grup parlamentari liberal “no m’ha fet canviar-la”. Respecte al candidat demòcrata a cap de Govern, Martí va dir que “no el tenim triat i no ens passarà com a Liberals d’Andorra”. I no passarà, va assenyalar, perquè a DA “es farà d’una altra manera, es donarà la paraula a tothom i s’escoltarà tot­hom”. I hi va afegir que opina “que com més aviat el tinguem, millor”. Tornant a la data de les eleccions, l’únic que va dir el cap de l’executiu és que “les convocaré amb el temps i l’antelació necessària perquè tots els grups parlamentaris i el partits es puguin organitzar”.

Martí també es va referir a possibles aliances després de recordar les paraules del liberal Jordi Gallardo respecte que pot pactar amb tothom menys amb DA. “Nosaltres ens presentarem sota l’etiqueta de DA i haurem de veure quins són els partits que s’apropen a la nostra política reformadora i quins s’allunyen”, va explicar. El cap de l’executiu va assegurar que els demòcrates “no ens tanquem les portes d’aliances puntuals sota el nostra paraigua ideològic” i va sentenciar que sí que se les tanquen “si són només per guanyar o per anar en contra de ningú”.

tracking