eleccions al parlament

Mil residents catalans voten al consolat

Mil residents catalans voten al consolatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera jornada de vot presencial al consolat espanyol per participar en les eleccions al Parlament de Catalunya de dijous vinent es va tancar amb 907 residents catalans que prèviament havien demanat el sufragi pregat introduint el vot en una de les tres urnes habilitades. Els comicis han estat convocats per l’executiu del Partit Popular en aplicació de l’article 155 de la Constitució, que va destituir el govern de la Generalitat de Carles Puigdemont. Un total de 3.951 persones incloses al cens d’electors residents absents (CERA) han demanat votar a les eleccions al Parlament català, xifra que representa un 30% del cens de residents catalans a Andorra. És un nombre molt superior al que es va registrar a les eleccions del 27 de setembre del 2015, quan la quantitat de persones incloses al CERA que van demanar el vot va arribar a ser de 2.202.

La primera jornada de votació, segons va explicar al Diari el cònsol espanyol, Antonio Prats Marí, es va desenvolupar sense incidència. “Ha vingut molta gent, sobretot entre les onze del matí i la una del migdia”, va assenyalar, per afegir que “només hi ha hagut algunes petites incidències relacionades amb documentació”. El cònsol preveu que la d’ahir sigui la jornada de les cinc habilitades per votar amb més participació. És per això que es van col·locar tres urnes, ja que la resta de dies només n’hi haurà dues. Quan es tanqui la possibilitat de votar presencialment dijous, els sufragis s’enviaran per via diplomàtica a cadascuna de les quatre juntes electorals provincials catalanes.

Els electors es van trobar amb la presència dels representants de les candidatures independentistes que fan d’observadors, sorgits de la iniciativa Catalans al món. Van explicar que no hi va haver cap incidència destacable i que el tracte amb l’ambaixada i el consolat espanyols “ha estat molt obert i amable”.

Santi Macià, organitzador del grup d’observadors a Andorra, va explicar que cada dia hi haurà un mínim de dues persones controlant la votació. “Comptem cada vot emès perquè després aquests coincideixin amb els que es rebran a les circumscripcions electorals i també controlem que les urnes no s’obrin abans del recompte”, va explicar.

Els residents catalans podran dipositar el vot fins dijous de 9.00 a 20 hores. L’horari del darrer dia serà de 9 a 13.30 hores.

tracking