Temporada d'esquí

Reforç policial al Pas quan arribi turisme “conflictiu”

El ministeri de Turisme demanarà a Grandvalira que l’informi de les setmanes en què hi haurà joves que puguin crear aldarulls

Reforç policial al Pas quan arribi turisme “conflictiu”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Turisme demanarà a Grandvalira que l’informi de les dates en les quals hi haurà més turistes al Pas de la Casa amb un perfil “conflictiu”, per tal de reforçar les dotacions de la policia i evitar tant com sigui possible els aldarulls nocturns que s’han anat produint de manera repetida a la vila encampadana les darreres temporades d’hivern. Ho va assenyalar en declaracions al Diari el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, que va assegurar que, “tal com va dir Interior”, els efectius policials “són els que són”, però ja s’estan reforçant amb 30 nous agents, “així que aquest any les mesures seran més efectives que les de la temporada passada”.

Malgrat l’anunciat reforç policial per part de Camp, l’executiu ja va explicar fa unes setmanes que es vol que part del control d’aquests turistes el facin els operadors. “Ens hem posat en contacte amb els principals operadors que porten el públic més conflictiu i jove, que és el que genera més aldarulls”, va explicar el ministre, que hi va afegir: “Hem intentat buscar les dates per veure’ns i ha estat impossible.”

L’executiu vol que els operadors turístics ja facin aquesta feina de control aquest hivern i Camp insisteix que ho volen comunicar als interessats. “Almenys volem fer-ho per telèfon perquè són varies persones implicades i espero que en els pròxims 15 dies ho podrem fer”, va afirmar.

Agències receptores

Les agències de viatges que fan de receptius d’aquests turistes també són conscients dels problemes que genera una part d’aquests visitants. Fonts de l’Associació d’Agències de Viatges (AAVA) van indicar al Diari que l’entitat “es compromet a col·laborar amb el ministeri de Turisme en tota iniciativa preventiva que consideri favorable per aturar aquest tipus d’actuacions vandàliques”.

També van assegurar que tots els grups d’adults i escolars que gestionen i reben les agències receptives associades a l’AAVA arriben tots “enquadrats, acompa­nyats i guiats”. I van recordar que les persones majors d’edat han de ser responsables dels seus actes i que han de saber que quan viatgen a qualsevol país del món “s’han de comportar de forma cor­recta o atenir-se a les conseqüències”. Les mateixes fonts van indicar que “en altres països les autoritats competents controlen aquest tipus d’anomalies”.

Per últim, des de l’AAVA es va suggerir al Govern que, en tractar-se de dates puntuals, “es reforcin tots els dispositius de vigilància oportuns”. També van destacar que “totes les mesures que es puguin prendre al respecte no afectaran el turista, tot el contrari, milloraran la imatge de país”.

Camp, per la seva banda, va indicar que des del ministeri de Turisme ja “hem parlat amb les agències de viatges d’Andorra, que s’han mostrats obertes a col·laborar”. El ministre va matisar que com que aquestes agències són els receptius, “ho podrien fer d’acord amb les directrius dels operadors del lloc d’on venen els turistes”. Per últim, va explicar que les agències receptores “estan informades del que volem fer i si cal que reforcin algun equip, sempre que vulgui l’operador estranger, ells col·laboraran”.

TOT EN ESPERA DE LA BONA VOLUNTAT DELS OPERADORS TÚRISTICS ESTRANGERS

La darrera reunió de la taula transversal de l’oci nocturn del Pas de la Casa es va celebrar a la localitat encampadana el 16 d’octubre passat. Una reunió de la qual van sortir poques mesures concretes per intentar posar fi als aldarulls que passen de manera regular a la sortida de les discoteques i sales de festa del poble en moments puntuals de la temporada d’esquí. Una d’elles va ser el traspàs del control dels turistes als operadors que els porten al Pas de la Casa. Un control que no estan obligats a fer ja que, com va explicar el ministre Francesc Camp, no està previst en els acords que s’han tancat per a aquest hivern amb els operadors turístics. El mateix Camp va admetre després d’aquella reunió que “serà qüestió de bona voluntat” el fet d’assumir el control.

Una altra de les mesures que es va decidir que s’implantarien va ser la prohibició de la venda d’alcohol entre mitja hora i 45 minuts abans del tancament dels locals d’oci nocturn. També es vol que els operadors turístics identifiquin els clients amb polseres per tal de poder contactar directament amb ells en cas que algun provoqui incidents. Facilitaria la identificació i expulsió de l’infractor.

tracking