conferència americana

Llum verd a la Cimera Iberoamericana el 2020

La candidatura d’Andorra rep el suport dels ministres d’Exteriors llatinoamericans, d’Espanya i Portugal

Llum verd a la Cimera Iberoamericana el 2020SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra està una mica més a prop de la proclamació com a seu de la Cimera Iberoamericana del 2020. Tots els ministres d’Exteriors de la Conferència Iberoamericana celebrada ahir a Guatemala van formalitzar el suport a la candidatura andorrana per acollir la cimera de caps d’estat i de Govern del 2020. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va remarcar que tot i que encara manca el posicionament dels caps d’estat i de Govern, “és un molt bon senyal que els ministres hagin acceptat Andorra com a candidata”. Un fet que accelera els preparatius associats a la trobada, que començaran ja l’any que ve davant de la perspectiva d’assumir la secretaria Pro Tempore de l’organisme entre els anys 2019 i 2020.

La titular d’Exteriors va afirmar que el suport unànime dels ministres, que van acordar per consens una declaració política de suport, és “un avenç molt important” de cara a la confirmació de la cita. Ubach va recalcar que “serà una manera d’avançar en els treballs de preparació d’aquest gran esdeveniment ja aquest any 2018”, i va destacar que el Govern ja fa temps que hi treballa a partir d’un grup de treball creat expressament. Així mateix, va subratllar que durant aquest període caldrà dur a terme tots els preparatius logístics i escollir una temàtica per a la cimera que sigui compartida per tots els participants. És per això que el pressupost del 2018 recull una partida expressament destinada a la prèvia de la cimera.

Ubach va subratllar que Andor­ra necessitarà “la col·laboració del nostre veí del sud i també de Portugal”. “Haurem d’establir una cooperació amb els dos estats i també amb altres estats per a l’organització de la cimera”, va insistir, que “és el final de tot el procés” perquè a partir del 2019 Andorra hauria d’assumir la presidència de la trobada. Per tant, “durant tots aquests dos anys haurem de fer seguiment i liderar els treballs amb el suport benentès de la secretaria iberoamericana”, va assenyalar, afegint que un cop es validi la candidatura, el novembre del 2018, Andorra “guiarà l’acció de la Conferència Iberoamericana durant dos anys”.

Una de les prioritats del Principat de cara a l’organització de la cimera seran les comunicacions, fet que passa per l’entrada en funcionament de l’aeroport de la Seu. Ubach va dir que confia que d’aquí a dos anys el govern espanyol ja haurà donat curs a l’autorització per utilitzar el sistema d’aproximació GPS que ha de permetre que s’enlairin vols comercials a la instal·lació urgellenca. “Les coses avancen per bon camí i esperem tenir l’autorització el 2020”, va manifestar.

La ministra va indicar en el parlament que va realitzar a Guatemala que Andorra participa “de manera molt activa” en els projectes impulsats per la secretaria general iberoamericana, com són l’enfortiment de la cooperació i les accions relacionades amb la mobilitat acadèmica a Llatinoamèrica. Per altra banda, en el marc de l’esdeveniment, Ubach es va reunir amb el ministre d’Afers Exteriors i Cooperació espanyol, Alfonso Dastis, al qual va agrair el suport a la candidatura i a les negociacions d’Andorra amb Brussel·les per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. També va tractar amb la ministra d’Exteriors de Colòmbia la possible visita del president d’aquest país a Andorra.

UNA ASPIRACIÓ QUE VA COMENÇAR A PRENRE FORMA FA UN ANY

Toni Martí va expressar formalment durant la 25a Cimera Iberoamericana, celebrada l’any passat a Colòmbia, la voluntat d’Andorra d’aspirar a ser l’amfitriona de la trobada de caps d’estat i de Govern del fòrum el 2020. Aquesta declaració d’intencions del cap de Govern es va acabar materialitzant la primavera passada amb la presentació de la candidatura davant de la secretaria general iberoamericana, l’organisme fundat per fomentar la cooperació entre els 22 països que conformen la regió i que dona suport a les cimeres. El mes de maig passat, Toni Martí i l’aleshores ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, van reunir-se a Madrid amb el govern espanyol per parlar de les vies de col·laboració per tal de preparar la futura candidatura del Principat per acollir la trobada. En aquella reunió també hi van ser presents el president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, i el titular d’Exteriors, Alfonso Dastis.

Andorra forma part d’aquesta comunitat integrada per 19 països de l’Amèrica llatina, Espanya i Portugal des de la cimera de Costa Rica del 2004. Aquell any, també va entrar a formar part com a membre de ple dret de l’Associació de la Francofonia. Ser l’amfitrió de l’espai de cooperació significa que a partir del 2019 el Principat ja exercirà com a seu de la futura Cimera Iberoamericana perquè abans de la gran cita s’haurien de començar a programar i celebrar reunions ministerials temàtiques. Es podrien arribar a fer una desena de trobades que podrien girar entorn, per exemple, de l’educació, de la cultura, de la justícia o de la salut.

tracking