col·lapse a la carretera

L'inici del pont provoca retencions de 23 quilòmetres

El trànsit es va començar a complicar poc després de les nou del matí i les retencions es van allargar fins passades les deu de la nitSOcupació

L'inici del pont provoca retencions de 23 quilòmetresCynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Accedir a les parròquies centrals des de Catalunya es va convertir ahir en una odissea. Hi va haver fins a 23 quilòmetres de cua i les retencions, que van començar pels volts de les nou del matí, es van allargar fins passades les deu de la nit. Les carreteres catalanes per entrar a Andorra van sumar 19 quilòmetres de retencions. Quatre a la C-14 d’Adrall a l’enllaç amb l’N-260 i quatre més d’aquest punt a la Seu d’Urgell. Concretament, fins a la rotonda que uneix aquesta carretera amb l’N-145. Des d’aquí, nou quilòmetres més d’aturades fins a la frontera. Ja dins d’Andorra, es van registrar quatre quilòmetres més per creuar Sant Julià de Lòria.

Fins a les set de la tarda, és a dir, gairebé durant deu hores, es van mantenir els 23 quilòmetres de cues. A poc a poc van desaparèixer a Adrall i al tram de l’N-260, mentre que es mantenien els nou a l’N-145 i els quatre per creuar Sant Julià. A dos quarts de nou eren set i quatre. Poc després de les deu es va normalitzar la circulació. També dins del país hi va haver trànsit dens a la Massana i Canillo de baixada de pistes. Al vespre es van registrar dos quilòmetres de sortida al riu Runer.

Els conductors que van optar per accedir al Principat per la C-14 també es van trobar taps a Coll de Nargó, Organyà i Oliana. Els que van venir per la C-16, via túnel del Cadí, van sumar als nou quilòmetres de l’N-145, quatre a Berga i deu a Cercs.

Cent mil vehicles per entrar

Uns 108.000 vehicles encara havien d’entrar ahir i fins diumenge a Andorra, segons les previsions de l’àrea de Mobilitat. Des de divendres passat fins a la mitjanit de dimarts havien entrat al Principat 48.741 dels 157.573 automòbils que preveia Mobilitat. Tenint en compte que el departament d’Estadística considera que a cada vehicle hi ha una mitjana de tres persones, des d’ahir fins diumenge entraran al país poc més de 325.000 persones. Dimarts, que ja es podria considerar com a inici de pont, van entrar 13.282 automòbils, és a dir, prop de 30.000 persones.

Mobilitat considera que aquest pont, amb jornades festives a Espanya ahir i divendres, s’allarga des de l’1 fins al 10 de desembre. Si la previsió d’entrada de vehicles es compleix, seran una mica més de 472.000 les persones que hauran entrat a Andorra. Menys de les que sortiran, ja que Mobilitat preveia un total de 161.356 vehicles. Unes 484.000 persones.

D’altra banda, la Unió Hotelera (UHA) ja es frega les mans amb els resultats del pont, ja que si no hi ha una anul·lació de darrera hora de les reserves, des d’ahir fins diumenge l’ocupació serà plena a tots els establiments i a totes les parròquies. “Si no és un 100% serà un 98% o un 99% que per als hotelers és un ple tècnic”, va explicar el president de la UHA, Manel Ara, que va indicar que només la previsió de nevades que hi ha per a la nit de divendres a dissabte podria afectar les reserves de la darrera nit del pont. Les nits de dilluns i dimarts l’ocupació ha estat de mitjana del 60-65%.

La patronal està satisfeta pel ple total, però encara ho està més perquè els preus de les habitacions s’han incrementat de mitjana un 15% respecte al pont passat. A tot plegat s’hi afegeix el fet que tots els establiments adherits a la UHA estan oberts, “no com altres anys que encara n’hi havia algun de tancat fins Nadal”.

VALLNORD OBRE UN 75% DE LES PISTES

Vallnord té previst tenir obertes fins diumenge un 75% de les pistes i un 90% dels remuntadors, amb cotes de fins a 80 centímetres de neu, va informar ahir el domini en una nota de premsa. L’estació d’esquí de Vallnord-Pal Arinsal, per un costat, obre més del 60% de les seves pistes i prop del 80% de les instal·lacions. Pel seu costat, el domini de Vallnord-Ordino Arcalís obre el 70% de les seves pistes d’esquí i preveu tenir en marxa el 95% dels remuntadors mecànics. Tot plegat, gràcies a les recents nevades i el constant treball dels equips d’ambdues estacions en el cultiu i la preparació de la neu, afavorida per les baixes temperatures. Grandvalira ja va anunciar dimarts que per al pont preveu obrir 90 quilòmetres esquiables amb gruixos d’entre 35 i 70 centímetres.

DESTINACIÓ PER NADAL

El 63% de les reserves realitzades a través de la web de la companyia proveïdora d’allotjaments turístics per Internet Beds­online per a aquests Nadal són per passar les vacances a Andor­ra. Aquests viatgers passaran una mitjana de 2,6 nits al Principat i provindran majoritàriament d’Espanya. El Pas de la Casa és la destinació on hi ha una mitjana més important de nits reservades, amb 4,3. La majoria de les reserves provenen del mercat domèstic i després dels espanyols, que suposen el 93% dels clients, les han fet francesos, portuguesos i britànics.

L'inici del pont provoca retencions de 23 quilòmetres

tracking