paradisos fiscals

El Principat surt de la llista negra de la UE

L’Ecofin inclou Andorra en un llistat amb països que han demostrat “la voluntat” d’impulsar mesures per “cooperar fiscalment”

El Principat surt de la llista negra de la UEXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió de ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea, l’Ecofin, ha deixat Andorra fora de la llista negra de paradisos fiscals. El Principat s’hi inclou en una relació de 24 països, entre els quals hi ha Liechtenstein, San Marino, Suïssa o Turquia, que Brussel·les considera que “han demostrat la seva voluntat d’impulsar mesures per cooperar fiscalment” i en el cas d’Andorra li dona de termini fins a l’any que ve per implementar-les. En concret, l’Ecofin insta Andorra a modificar la Llei de l’impost de societats per suprimir alguns règims especials i modificar-ne d’altres.

“El que valorem és que no estem a la llista negra, i això és el més important ara per ara”, va assenyalar hores després de la reunió de l’Ecofin el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va recordar que “existia el risc de ser un país que hagués de suportar sancions per part de la Unió Europea i veure restringit el nostre accés als mercats”. El ministre va assenyalar que “hi ha 17 jurisdiccions” que estan dins de la llista negra i que “quan van decidir el full de ruta per aquest any 2017 l’objectiu era no ser-hi”.

Respecte al fet d’estar a la segona llista, que Cinca va preferir anomenar “de trànsit”, “per estar plenament reconegut com un país cooperant”, i no pas grisa, com se la va anomenar en alguns sectors, va indicar que també “estem satisfets”, perquè quan s’analitzen les raons per les quals hi estan cada una de les jurisdiccions “t’adones que Andorra només hi està per una qüestió molt puntual i que es troba en curs de solució”.

Tràmit parlamentari

El ministre va recordar que la modificació de la Llei de l’impost de societats la va aprovar el Govern al juny i ara es troba en tràmit parlamentari. “En el moment que entri en vigor aquesta modificació, Andorra ja haurà complert tots els requisits per no estar en cap llista, tampoc en aquesta llista grisa o de trànsit, per poder acabar sent durant el 2018 reconegut com a país plenament complidor”.

En concret, la modificació de la llei, que es va aprovar per tal d’adaptar-se a les exigències de la UE i l’OCDE, eliminarà dos règims especials i en canviarà dos més. Desapareixeran els que intervenen en el comerç internacional i el de societats de gestió i inversió financera intergrup. Es modificarà el règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles i el de societats de tinença de participacions en societats estrangeres.

Cinca, que va insistir que en la propera llista que emeti la UE, “com ja tindrem aprovada la llei, Andorra no hi serà”, va matisar que “no serem de per vida, ni nosaltres ni cap jurisdicció, un país complidor perquè l’OCDE i Brussel·les aniran establint nous requisits a mesura que es vagi veient com evolucionen les jurisdiccions en les qüestions vinculades a la fiscalitat”. Quan això passi, va afegir, “ja estarem en el vagó dels països més avançats i no haurem de fer els esforços exagerats que hem fet aquests darrers sis anys per posar-nos al mateix nivell que la resta de països”.

Des de l’Associació de Bancs d’Andorra, Andorran Banking, la directora general, Esther Puigcercós, va mostrar la seva satisfacció perquè “és la constatació definitiva de l’encert estratègic en l’aposta per la transparència fiscal i l’homologació internacional”.

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va expressar la seva “doble preocupació” pel fet que el Principat estigui inclòs a la llista grisa, el que és “una mala posició” perquè demostra que “després de dues legislatures en què el Govern s’ha omplert la boca dels grans avenços, en realitat no s’han acabat plasmant” i perquè “si no es fan avenços per tenir una fiscalitat més homologada, en un any se’ns pot posar a la llista negra i això vol dir sancions i portes tancades a escala internacional”. Liberals i socialdemòcrates no van atendre la demanda del Diari per opinar sobre això.

Llistats 64 països

L’Ecofin ha inclòs en la llista negra de paradisos fiscals Samoa Americana, Bahrain, Barbados, Granada, Guam, Corea del Sud, Macau, Illes Marshall, Mongòlia, Namíbia, Palau, Panamà, Samoa, Santa Lucía, Trinitat i Tobago, Tunísia i els Emirats Àrabs. A l’anomenada grisa hi ha 47 països, 24, entre ells Andorra, que han demostrat la seva voluntat d’impulsar mesures per cooperar fiscalment. A la sortida de la reunió, el ministre espanyol Luis de Guindos es va referir a Andor­ra: “podria ser pitjor, podria estar a la llista negra, i podria ser millor, podria estar a la blanca. El nostre desig és que passi a la llista blanca i tots estem d’acord que les autoritats andorranes faran el possible i l’impossible per deixar la llista”.

tracking