societat

El Consell d'Europa insta Andorra a legalitzar el dret a l'avortament

El comissionat exigeix al país que respecti els estàndards internacionals de drets humans

El Consell d'Europa insta Andorra a legalitzar el dret a l'avortament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari de drets humans del Consell d’Europa demana a Andorra que legalitzi el dret a l’avortament. Nils Muznieks constata en l’informe sobre salut sexual i reproductiva i drets de les dones a Europa fet públic ahir que Andorra i Malta són els únics països d’Europa que prohibeixen l’avortament en tots els supòsits i alerta que “aquestes lleis tenen implicacions molt perjudicials per a la salut de les dones”. “La majoria de dones dels països que decideixen posar fi a l’embaràs viatgen a un altre país europeu per tenir un avortament segur” i “es topen amb seriosos obstacles quan busquen tenir accés a un tractament legal i segur”, afirma, alhora que avisa que això comporta conseqüències de risc per a les dones, com “sentiments d’aïllament, por, humiliació i estigmatització” amb impactes “físics, psicològics, financers i socials per a les dones”, encara més si són adolescents o persones en situació de violència. “Aquestes lleis perpetuen i magnifiquen les desigualtats socials”, assegura el comissionat.

Per tot plegat, el comissionat exigeix a Andorra que asseguri l’accés a un tractament avortista segur i legal per a totes les dones. Això passa, apunta, per “reformar la legislació altament restrictiva que prohibeix l’avortament” i situar-la “en la línia dels estàndards internacionals i regionals dels drets humans assegurant que l’avortament sigui legal per a una dona que es trobi en estat no avançat d’embaràs” i per tant “protegir la seva vida i la salut”.

Muznieks posa de manifest en les seves recomanacions que això passa perquè la interrupció de l’embaràs s’ofereixi de manera legal paral·lelament a una inversió en salut sexual i per “reafirmar els compromisos amb els drets humans i la igualtat de gènere contra aquelles polítiques que minen els drets sexuals i reproductius de les dones”. A més, reclama que l’educació sexual s’inclogui al currículum escolar, fer programes extraescolars especialitzats per als adolescents i assegurar i facilitar l’accés a la contracepció.

Compatible amb el coprincipat

SDP va defensar la legalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics i va lamentar que políticament sempre s’ha rebutjat prendre en consideració el debat perquè es considera que “posa en perill el coprincipat”. El secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles, va dir que “no posa en perill el coprincipat perquè hi ha els mitjans necessaris perquè el copríncep s’hi senti còmode” i en aquest sentit va afirmar que “manca voluntat política”. “Hi haurà un moment que haurem de discutir si ser un país on els drets siguin reconeguts per tot­hom o mantenir el coprincipat”, va assenyalar, alhora que va recalcar que “el poble és el garant de les nostres institucions, inclosa el coprincipat”.

tracking