Cau la cúpula del grup veneçolà que blanquejava a través de BPA

L’ambaixador a l’ONU i expresident de Pdvasa, Rafael Ramírez, és destituït, i el seu cosí, Diego Salazar, i Nervis Villalobos i Javier Alvarado han estat detinguts

Cau la cúpula del grup veneçolà que blanquejava a través de BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia veneçolana ha engegat la maquinària contra la trama de blanqueig de diners derivats de l’empresa pública i principal actiu del país, Petróleos de Venezuela, S. A. (Pdvsa) partint de la “revisió dels documents” enviats per Andorra en el marc de la investigació del cas BPA, segons va explicar el fiscal general Tarek Saab. El representant del Ministeri Públic ha destacat que existeixen documents que demostren “transferències des de i cap a comptes externs de BPA” per aquest grup organitzat que utilitzaven per amagar els reals beneficiaris dels comptes i societats pantalla (creades majoritàriament per BPA Serveis) de l’entitat andorrana. Saab ha assegurat que actuaven com a “banda delictiva (...) per defraudar” empreses públiques veneçolanes. En les investigacions s’ha trobat evidència de 40 empreses fantasma emprades per blanquejar diners provinents de la corrupció amb un import total de 4.200 milions de dòlars, tal com va explicar Saab ahir en roda de premsa. Cal recordar que aquesta és la xifra oferta pels Estats Units quan va tallar l’operativa de BPA a escala mundial –fet que significava la seva mort– i consegüentment va obligar el Govern andorrà a intervenir l’entitat.

Etiquetes:

Saab va afirmar ahir que la tasca d’investigació exercida pel Ministeri Públic és una “croada inèdita que compta amb el suport sense restricció del president Nicolás Maduro.” I va adduir que Veneçuela no havia intervingut fins ara perquè l’anterior fiscal general, Luisa Ortega Díaz, havia estat protegint els involucrats.

L’ambaixador, suposat cap

El cop més important, curiosament ha estat per a algú que directament no ha estat acusat: Rafael Ramírez, exambaixador a l’ONU, expresident de Pdvsa i ex-ministre d’Energia i Petroli (compaginava durant anys els dos últims càrrecs). Ramírez (un dels homes més poderosos de Veneçuela) ha estat destituït com a representant a l’ONU i suposadament podria estar al capdavant de tot l’entramat, perquè entre els detinguts hi ha alguns dels seus familiars. Ramírez, després de la destitució va ser cridat a presentar-se a Caracas, però no ho ha fet i es troba amagat a Nova York. La seva mà dreta, el seu cosí Diego Salazar, ha estat detingut i de moment se’l considera cap de la trama. Salazar era l’home fort dins de l’entramat de comptes i societats relacionats amb BPA, per on es blanquejaven els milers de milions desviats dels organismes públics. Salazar va rebre als seus comptes de l’entitat andorrana (alguns a nom de societats pantalla creades per BPA Serveis) centenars de milions d’euros relacionats amb les assegurances de Pdvsa. També, segons el sumari, va percebre possibles suborns de desenes de milions derivats dels contractes amb empreses xineses per crear centrals d’energia a Veneçuela.

La fiscalia veneçolana també ha anunciat que demanarà l’extradició de Nervis Villalobos, ex-ministre veneçolà d’Energia i ex-directiu de Pdvsa durant dues dècades. Villalobos es troba detingut a Espanya per una ordre d’un tribunal de Houston per un altre suposat cas de corrupció. Villalobos és el segon home fort de la trama andorrana i va rebre desenes de milions d’euros a comptes propis i de societats en el marc de les assegurances de la petroliera, i també per una operació multimilionària de préstec de diners a la mateixa companyia. El mètode de l’operativa era el següent: els càrrecs de la petroliera feien contractes que beneficiaven directament o indirectament, a través de comissions que pagaven els beneficiaris a societats pantalla del seu entorn amb comptes a BPA, i els diners tornaven a sortir de retorn a aquells que havien fet les concessions i els contractes.

Els altres dos homes importants de la trama de blanqueig a Andorra, on segons el Ministeri Públic veneçolà podria haver-hi una seixantena d’involucrats, són Luis Carlos de León, exadvocat de Pdvsa i d’Electricidad de Caracas, i Javier Alvarado Ochoa, expresident d’Electricidad de Caracas. Els dos estan detinguts a Espanya per la mateixa ordre, acusats per corrupció, provinent de Houston. L’últim nom important dins dels detinguts a Veneçuela ha estat el de José Enrique Luongo, cosí de Salazar i vicepresident de Refinació i Comerç de Pdvsa. Aquestes relacions familiars entre Ramírez, Salazar i Luongo són les que han fet que a la trama se l’anomeni el grup dels cosins.

SUPOSADA CÚPULA DE LA TRAMA VENEÇOLANA A BPA

Rafael Ramírez, Exministre, expresident Pdvasa i Exambaixador a l’ONU

Rafael Ramírez és l’home a l’ombra de tota l’operativa i un dels polítics poderosos de Veneçuela. Alguns familiars seus han estat detinguts. No ha tornat a Veneçuela.

Diego Salazar (detingut), Empresari

Cosí germà i mà dreta de Ramírez. Principal implicat en la recepció de centenars de milions d’euros a comptes de BPA i societats creades per BPA Serveis.

Nervis Villalobos (detingut), Ex-viceministre d’Energia i exdirectiu de Pdvsa

Home de confiança de Ramírez en l’àmbit polític. Va rebre desenes de milions d’euros a BPA en l’afer de les assegurances de Pdvsa i per un privilegi de divises.

Javier Alvarado (detingut), Expresident d’Electricidad de Caracas i filial de Pdvsa

Un altre pes pesant que hauria facilitat les adjudicacions i que va rebre milions d’euros a comptes de BPA i a societats pantalla creades per BPA Serveis.

Omas Farías (detingut), Empresari assegurador

Home clau en l’espoli de centenars de milions a Pdvsa en un sistema corrupte d’assegurances i que va rebre milions d’euros a comptes de societats a BPA.

J. Enrique Luongo (detingut), Vicepresident Refinació i Comerç de Pdvsa

Cosí de Diego Salazar i part de la trama familiar. Ha estat el darrer a ser detingut. Hi ha un altre cosí implicat: Luis Mariano Rodríguez Cabello.

tracking