Sistema judicial

El Superior rebutja reobrir el cas de Samarra contra Cinca

El TS rebutja reobrir la causa contra el ministre de Finances per un presumpte delicte de tràfic d’armes i de blanqueig pel ‘cas Orfund’

El Superior rebutja reobrir el cas de Samarra contra CincaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cas Orfund va quedar ahir tancat. El Tribunal Superior (TS) va desestimar el recurs d’apel·lació interposat per l’empresari Joan Samarra, que acusava l’actual ministre de Finances, Jordi Cinca, d’un presumpte delicte d’administració deslleial amb apropiació indeguda, de tràfic d’armes i de blanqueig de capitals. En la sentència emesa ahir i a la qual va tenir accés el Diari, els magistrats van confirmar l’aute emès el 31 de juliol passat pel Tribunal de Corts, que ja havia deliberat que no hi havia fets constitutius de delicte en la querella presentada pels advocats de l’expresident de la refinadora de pedres precioses Orfund. El TS també va condemnar la part recurrent al pagament de les despeses processals causades pel recurs i dels honoraris de l’advocada de Jordi Cinca.

En l’aute, els jutges van avalar la decisió del Tribunal de Corts i van justificar que en primera instància es va decidir “encertadament” la decisió d’arxivar la causa perquè els delictes majors d’apropiació indeguda i d’administració deslleial dels quals s’acusava Cinca haurien prescrit. Durant el procés judicial, la representació de Samarra sostenia que les presumptes activitats il·lícites de Cinca s’haurien comès entre el 1995 i el 2000, però que no van ser denunciades fins al 2016. A més, el Tribunal de Corts havia censurat que els querellants haguessin volgut aplicar el Codi Penal del 2005, quan el que pertocava és el del 1990, tot i que van indicar que amb el primer els delictes igualment haurien prescrit.

ACUSACIÓ DESPRÉS DE L’AUTE

El TS va considerar que tampoc hi havia prou proves per condemnar el ministre de Finances per suposat delicte de blanqueig procedent del tràfic d’armes, i van retreure que anteriorment “no havien mantingut aquesta argumentació”. De fet, els representants de Samarra van afegir aquesta acusació després de l’arxivament de la querella per part del Tribunal de Corts. A banda de desestimar les acusacions, els magistrats del Superior també van posar en dubte les bases de la querella presentades contra el ministre de Finances perquè no aportaven res concloent. “La Constitució no inclou el dret a pretendre la prossecució de la instrucció d’un sumari en base a simples asseveracions i conjectures de la comissió d’un delicte sense aportar cap indici susceptible de donar lloc a qualsevol investigació o diligència concreta”, recollia la resolució. Cal recordar que el Tribunal de Corts ja havia estat molt dur amb Samarra perquè va considerar que la querella presentada havia estat “temerària” i “absolutament infundada”.

L’empresa Orfund, fundada el 1994, es dedicava a la compravenda d’or a països de l’Àfrica i un any més tard, segons l’escrit presentat per la representació de Samarra, Cinca va entrar a la societat com a director financer i amb el 10% de l’accionariat. La part acusadora va denunciar que l’ara ministre de Finances, juntament amb el gestor de les empreses filials d’Orfund al continent africà, s’haurien apropiat “en benefici propi” d’un total de 25 lingots d’or.

RESPONSABILITATS DE LA FALLIDA

A més, en la querella s’apuntava que la fallida d’Orfund va ser conseqüència d’aquesta “activitat d’apropiació i desviament” de lingots d’or. La representació de Joan Samarra també acusava Jordi Cinca i el màxim gestor de les empreses filials del grup de crear “tot un entramant de societats B” per gestionar “l’activitat il·lícita”. Els denunciants sostenien que els lingots d’or haurien tingut un valor de dos milions i mig d’euros. La representació de Jordi Cinca havia manifestat la seva “disconformitat” amb l’escrit de la querella, i va exposar que els fets denunciats eren “absolutament falsos”. La fiscalia s’havia oposat al recurs presentat per Samarra.

tracking