Reportatge

El duaner corrupte

Fins a 1.700 euros de benefici per viatge obtenien un grup de contrabandistes que no queien mai en cap control perquè un duaner francès els avisava.

El duaner corrupteARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigació es va obrir el 2015 arran d’una informació facilitada per la guàrdia civil a la gendarmeria, que va portar a comissar 335 quilos de cigarrets. A partir d’aquest moment el servei de duanes francès va començar la investigació d’un agent, de cinquanta anys, amb una carrera immaculada. L’agent havia demanat voluntàriament ser traslladat a Porta quan havia estat assignat a un altre destí.

Va començar un procés d’escoltes telefòniques i vigilància perquè hi havia sospites de la col·laboració per part d’algun duaner amb un grup de contrabandistes. La recerca va permetre establir com s’havien organitzat. D’una banda, hi havia dos treballadors d’un supermercat del Pas de la Casa on es podia comprar tabac en grans quantitats. De l’altra, el duaner. Segons va explicar a la vista del cas dimarts passat el magistrat de la Court d’Appel de Montpeller, “la nit abans d’establir els serveis de controls duaners l’agent contactava amb els empleats del supermercat per explicar-los on s’havien previst i així podien organitzar el pas per la frontera”.

Les escoltes telefòniques van ser definitives per a la detenció del duaner. Quan va ser arrestat estava treballant en el projecte d’organitzar que “un camió postal anés cada dia d’Espanya a França i que no se’l controlés mai”, segons el magistrat. Aquest era el moviment per ampliar encara més el volum de tabac que s’introduïa il·legalment. En la vista es va explicar que els companys de feina del duaner estaven estranyats de l’alt nivell de vida que portava amb una despesa important en vacances i viatges. Actualment s’investiga quin és el patrimoni que ha pogut acumular en els darrers anys.

L’agent, a més, ha estat jutjat també per fer contraban ell mateix. Quan se’l va arrestar al març es van trobar 108 cartrons de tabac dins del seu vehicle. Se l’acusa de “cor­rupció massiva”. També han estat empresonats, amb ordres d’arrest europees, els dos empleats del supermercat del Pas. I hi ha hagut un últim empresonament. Un jove originari de Vélizy a qui s’acusa d’haver fet 26 viatges a Andorra en un any per passar tabac de contraban.

El principal acusat, però, és el duaner perquè és gràcies a la informació que facilitava el que permetia passar els contrabandistes amb cotxes carregats amb centenars de cartrons de tabac sense por a patir controls a la carretera. Fins i tot hi havia cotxes que feien el trajecte des de París. S’explica perquè el guany que obtenien podia ser de fins a 1.700 euros per viatge.

tracking