Col·lectius

“Moltes esmenes” a la llei dels funcionaris

Els sindicats públics estan treballant plegats en les aportacions al text, que s’està revisant a la comissió consultiva

“Moltes esmenes” a la llei dels funcionarisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats de treballadors públics estan treballant plegats les aportacions a l’avantprojecte de llei de la Funció Pública i portant-les a les reunions de la comissió consultiva a través dels seus representants a l’organisme. Són “moltíssimes esmenes” que són conscients que es recolliran o no al text depenent del que decideixi el Govern. “No deixa de ser un òrgan consultiu, no vinculant, esperem la bona voluntat de la ministra”, va assenyalar el secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) i integrant de la comissió, David Garcia. El que sí que han sol·licitat és tenir accés a l’informe final de la comissió i, a partir d’aquí, en funció del que s’hagi recollit, faran públiques les seves propostes.

Després del treball participatiu per a l’elaboració del text que es va dur a terme durant el primer semestre de l’any l’executiu va preparar un avantprojecte que va encendre els ànims dels sindicats de l’administració pública. La qüestió més polèmica va ser el fet que preveiés l’eliminació dels triennis i la substitució per quinquennis, un tema que, segons els sindicats, no s’havia abordat durant les reunions de treball. La plataforma sindical es va activar i va expressar el fort malestar a la ministra, que va reunir els col·lectius per intentar calmar els ànims malgrat deixar clar que la qüestió dels quinquennis era innegociable. Garcia va recordar, però, que la reforma plantejada va molt més enllà dels quinquennis –un canvi amb el qual estan en desacord i això ho han fet constar– i que s’estan fent moltes aportacions fruit de les reunions periòdiques que mantenen els representants sindicals per abordar els diversos apartats.

La revisió de la llei en el si de la comissió consultiva està previst que culmini en unes tres setmanes. Un cop tancat l’informe el tràmit del projecte de llei seguiria el seu curs. La intenció anunciada a l’estiu per la ministra era que el projecte de llei entrés a tràmit parlamentari a final d’any perquè es debatés en el si del Consell durant el primer semestre del 2018. El calendari, però, és possible que es vegi alterat.

Més feina per a la consultiva

L’organisme també ha d’avaluar un altre projecte de llei, el d’ordenament del sistema educatiu andorrà, que ha de substituir el text de l’any 1994. “És una llei que afecta el funcionari, el d’Educació”, va remarcar Garcia, que hi va afegir que per això es va reclamar el pas per l’organisme de consulta –tràmit que no s’havia previst– perquè “és el pas que s’ha de seguir” abans que entri al Consell General.

El secretari general del sindicat de docents va explicar que sabien de la intenció de modificar la llei, però es va queixar que no va ser fins al mateix dia que el ministre Èric Jover va presentar les línies mestres del canvi en comissió legislativa al Consell –fa un parell de setmanes– que no van tenir coneixement dels canvis “a través del mateix PowerPoint”.

tracking