Joan Antoni León

“La prioritat és millorar la qualitat del sistema, no la sostenibilitat”

El número dos de salut considera que la condició de la sanitat és bona i que tot i no ser prioritari també es treballa i s’han implantat mesures per racionalitzar la despesa

“La prioritat és millorar la qualitat del sistema, no la sostenibilitat”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El setembre de l’any passat va ser nomenat secretari d’Estat de Salut arran dels canvis ministerials després de la dimissió del director Josep Casals. Jurista, exconseller de Sant Julià de Lòria i vinculat en el passat a altres ministeris, el d’Afers Exteriors, Interior i Turisme i Comerç, és formalment el número dos de Salut.

Com està actualment la desitjada reforma de la sanitat?

La reforma fa un temps que està en marxa i ja s’han dut a terme diferents accions. Al desembre es va modificar el reglament de l’hospital, s’ha signat un nou contracte entre els metges i la CASS i el SAAS i s’ha millorat el sistema de pagament passant d’un per acte a un per alta. També s’ha fet el decret d’acreditació dels metges amb la CASS i s’han ajustat diferents tarifes. Totes aquestes accions ens porten a dir que la reforma s’ha iniciat i la seguim amb un element important, que és l’aprovació de la llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica compartida.

És una llei molt important.

És un element clau per continuar implementant la reforma. Aquesta llei, pel que fa als drets i deures, implica que el pacient passi a ser un element actiu dins del sistema sanitari. Es consagra el principi d’autonomia i que el pacient, amb la deguda informació en relació al seu procés assistencial, pugui participar de manera activa en la sanitat.

I respecte a la història clínica?

El que farà és facilitar la coordinació entre els diferents nivells assistencials, de tal manera que es podrà implementar el model d’atenció integrada i això al final serà un benefici per al pacient en matèria de qualitat i de seguretat. La llei és un element clau que tot just fa 15 o 20 dies que s’ha aprovat i ens dona una empenta important per continuar amb la reforma ja en marxa.

La figura del metge referent serà una realitat l’any vinent.

Sí. El reglament d’ordenació del sistema d’atenció sanitària pivotarà sobre l’atenció primària i el pacient haurà de triar un metge referent, que serà qui en la major part de les circumstàncies resolgui el seu problema de salut. Quan la complexitat de la malaltia no permeti que això sigui resolt per l’atenció primària es derivarà a l’especialista. Preveiem que el reglament pugui estar aprovat a final d’any i s’anirà implementant durant el 2018.

Es penalitzarà el pacient que vagi directament a l’especialista?

Per poder orientar els pacients cap al model d’atenció integrada hi ha diferents maneres. Unes poden ser incentivadores i altres desincentivadores. Una opció incentivadora pot ser que el pacient que utilitzi el metge referent pugui tenir tercer pagador. Aquesta és una mesura que s’implementarà. Tocar els percentatges de copagament és una altra opció, en aquest cas desincentivadora. Però passa per una modificació de la Llei de la CASS que és competència del Consell General, i aquí ja veurem com s’acaben situant aquests percentatges.

El dèficit sanitari tornarà a créixer l’any que ve. És aturar-lo un objectiu de la reforma?

Hem de treballar bàsicament per intentar millorar la qualitat que actualment tenim, que és bona però millorable. La prioritat és millorar la qualitat del sistema, no la sostenibilitat. Però evidentment, no hem de perdre mai de vista la sostenibilitat del sistema. La clau més important de la reforma és aconseguir incrementar la qualitat que actualment donem als nostres usuaris.

No preocupa el dèficit?

Evidentment preocupa, però en aquest sentit ja hi ha determinades mesures per racionalitzar la despesa, com el nou conveni entre CASS i SAAS per passar d’un pagament que actualment era per acte a un per alta. I tot això ha d’ajudar en l’eficiència i a anar racionalitzant la despesa.

Com veu el ministeri el projecte de fer d’Andorra una destinació turística de salut?

La prioritat del ministeri de Salut és treballar per donar resposta als reptes que ens venen a partir d’ara en medicina, que són la malaltia crònica, l’encariment dels tractaments i l’envelliment de la població. Nosaltres estem adaptant el nostre sistema a aquestes qüestions que ens vindran. Parlo del model d’atenció integrada i les diferents qüestions que estem plantejant.

És l’andorrà el millor sistema sanitari del món, com assenyalen alguns estudis?

D’aquests estudis s’ha de tenir en compte que Andorra és molt sensible a qualsevol variació. El que hem de fer és continuar treballant amb humilitat. És important veure que és evident que el nostre sistema té aspectes molt positius, com la corresponsabilitat, el copagament, la lliure elecció, la lliure implantació de metges i la solidaritat. Tot això són elements que a tot arreu es consideren molt positius. Per això aquestes bones valoracions. Però penso que és important ser humils i ser conscients que hi ha marge de millora, i per això treballem, per poder incrementar la qualitat.

Quins aspectes cal millorar?

La coordinació entre els professionals i els diferents nivells assistencials és bàsica per tenir una millor qualitat en l’atenció sanitària. I en aquest sentit ens ajudarà molt la història clínica compartida. Serà fonamental per a aquesta coordinació.

tracking