justícia

Josep-Delfí Guàrdia pren el relleu de Díaz-Ambrona al Constitucional

El nou magistrat va ser conseller de Justícia de la Generalitat entre els anys 2001 i 2002

Josep-Delfí Guàrdia pren el relleu de Díaz-Ambrona al Constitucional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat català Josep-Delfí Guàrdia i Canela serà el nou magistrat del Tribunal Constitucional designat pel Copríncep episcopal en substitució de Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona, que aquest mes finalitza el seu mandat de vuit anys. Nascut a Balaguer l’any 1945, és llicenciat en dret i advocat en exercici, i entre els càrrecs que ha ocupat hi ha el de conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya entre els anys 2001 i el 2002.

Guàrdia es va llicenciar per la Universitat de Barcelona amb premi al millor expedient de la promoció i d’incorporació al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), ens del qual va ser membre de la junta de govern durant dos períodes. Proper ideològicament a Unió Democràtica de Catalunya va ser conseller de Justícia del Govern de la Generalitat de Catalunya durant els anys 2001-2002, sota la presidència de Jordi Pujol. A l’executiu català també va participar de la comissió jurídica assessora. Tanmateix, va ser membre de la Comissió de control de la iniciativa legislativa popular del Parlament català.

El nou magistrat també ha dut a terme activitat acadèmica, com a professor de dret civil i de dret processal a les Universitats de Barcelona i de Lleida. Des de l’any 1975 és membre de número de l’Acadèmia de jurisprudència i legislació de Catalunya i n’ha estat el seu president en dos períodes: 1992-2000 i 2008-2016. També és membre honorari de diverses acadèmies espanyoles (Espanya, Galícia, Granada i València) i hispanoamericanes (Córdoba-República Argentina, Mèxic, Colòmbia i Paraguai). Va obtenir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1998.

L’Alt tribunal està actualment presidit per Isidre Molas i Dominique Rousseau, n’és el vicepresident, ambdós designats pel Consell General. La tercera integrant és Laurence Burgorgue-Larsen, nomenada pel Copríncep francès.

tracking