El Senat francès dona llum verda a l'augment a deu euros del preu del paquet de tabac

Dilluns el va incrementar 30 cèntims i realitzarà quatre pujades més fins al novembre del 2020

El Senat francès dona llum verd a l'augment a deu euros del preu del paquet de tabacFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Senat francès va donar ahir llum verd al projecte de llei per al finançament de la seguretat social del govern Macron que preveu un increment progressiu del preu del paquet de tabac fins a situar-lo als 10 euros a final de l’any 2020. L’aprovació del text per part de la cambra alta del parlament gal coincideix amb la pujada dilluns passat de 30 cèntims del preu del paquet de tabac. A l’increment d’aquest setmana se n’afegiran quatre més fins al novembre del 2020. El primer, d’un euro, es durà a terme el març de l’any que ve. A aquest el seguirà una pujada de 50 cèntims d’euro l’abril del 2019, una altra de la mateixa quantitat l’abril del 2020 i una darrera de 40 cèntims el novembre d’aquell mateix any. Amb la darrera pujada, el preu del paquet de tabac a França és d’uns 7,5 euros i mig, i l’increment progressiu previst en els propers tres anys només farà augmentar l’actual diferencial amb Andorra.

L’increment impulsat per l’executiu Macron no ha estat ben rebut pels venedors de tabac francesos, sobretot els de les localitats més properes a Andorra, que consideren que incentivarà encara més el contraban d’aquest producte. La primavera passada els venedors de tabac van tallar la carretera entre Andorra i Tolosa a l’altura de Tarascó per protestar per la competència deslleial que, segons ells, provoca el diferencial de preus amb el Principat.

El Senat també ha donat llum verd a l’esmena presentada pel govern al projecte de llei de finançament de la seguretat social que alentirà l’increment del preu dels cigars que en un principi havia de ser similar a l’aprovat per als paquets de tabac.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el tabac és la principal causa de mort evitable al món. El tabaquisme és responsable a França de 78.000 morts l’any. Són tantes com les que provoquen junts l’alcohol, els accidents de trànsit, els suïcidis, els homicidis i les drogues il·lícites.

tracking