Afectats a Andorra entre el miler de víctimes de l'estafa del 'Madoff català'

Antonio Mas Samora captava els perjudicats amb un negoci de venda d’espais publicitaris

Afectats a Andorra entre el miler de víctimes de l'estafa del 'Madoff català'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els mossos d’esquadra van detenir al juny Antonio Mas Samora, un empresari de Barcelona acusat d’estar darrere d’una estafa piramidal multimilionària, i instaven totes les víctimes a posar els fets en coneixement d’agents per tal de sumar-los a la causa. La investigació de la policia autonòmica catalana ha registrat 1.150 perjudicats que sumen un frau de 284 milions d’euros. Entre les víctimes de l’empresari batejat com el Madoff català, ciutadans de l’estat espanyol i també de països estrangers, entre els quals d’Andorra.

Etiquetes:

Ho recull l’informe de la policia autonòmica en mans de l’Audiència Nacional, que publicava el diari digital El Confidencial. Des de la policia autonòmica no van facilitar ahir el nombre de víctimes del país de les quals tenen constància, però sí que van assenyalar el convenciment que les xifres recollides no abracen la totalitat de perjudicats perquè entenen que no tothom ha denunciat els fets. Per tant, hi podria haver més víctimes i el perjudici econòmic encara podria ser més elevat.

Mas Samora havia ideat un negoci que presumptament consistia a adquirir espais publicitaris per després revendre’ls a grans empreses. Als inversos els captava amb la promesa de grans rendiments (d’entre el 12 i el 15 per cent trimestral) que havia de generar la diferència entre el que pagaven les societats creades per Mas Samora pels espais publicitaris i el que després acabaven cobrant a aquestes grans corporacions que es volien anunciar i que suposadament eren de la talla de Repsol, Vodafone, McDonald’s, Unilever, Coca-Cola, Apple o Seat. Però el cert és que el negoci no existia i que per justificar-lo, segons la investigació policial, va arribar a crear factures falses per mostrar als inversors. Inicialment els rendiments als participants del negoci s’abonaven amb els diners que hi aportaven les noves entrades de capital de noves víctimes. Fins que la situació va resultar insostenible. El mateix empresari va confessar els fets davant els mossos i va demanar perdó als afectats –malgrat que no hauria admès pròpiament una estafa piramidal– i posteriorment va ser detingut i deixat en llibertat amb càrrecs.

L’activitat la va arrencar ja el 2003 a través d’una societat anomenada ATA Producciones i va continuar el 2012 amb Publiolimpia. Quant al miler d’afectats, n’hi hauria 900 pertanyents a societats inversores que van posar els diners en el negoci il·lícit del Madoff català. Hi ha víctimes d’arreu de l’estat espanyol i, a banda d’Andorra, del Regne Unit, Suïssa, França o Luxemburg. De fet, segons les informacions publicades per mitjans espanyols entre els perjudicats hi hauria advocats, esportistes d’elit o financers russos i suïssos.

La causa l’ha instruït fins ara un jutjat de Barcelona però ara està en mans de l’Audiència Nacional, que estudia si és competent per continuar la tasca.

tracking