infància

Prop de 60 menors estan apartats dels pares

La Gavernera n’acull 32, n’hi ha 25 amb parents o nuclis d’acollida i un jove viu en un pis

Prop de 60 menors estan apartats dels paresSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’administració manté activades actualment mesures de protecció per a 58 menors que han estat apartats dels pares. La majoria (32) resideixen al centre d’acolliment de la Gavernera. La resta, 25, viuen la majoria amb parents i només 3 ho fan amb famílies alienes. I, finalment, un adolescent resideix en un pis tutelat de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats. El ministeri d’Afers Socials, que va iniciar fa mesos una campanya per aconseguir més famílies d’acollida, insisteix que aquesta “és la millor mesura de protecció”. “L’acolliment familiar és una resposta en família a les necessitats que els nens i les nenes tenen d’afectivitat i estimulació, així com de connexió tant amb la seva família d’origen com amb la família acollidora”. El primer recurs és que els menors puguin viure amb parents, però el ministeri remarca que no sempre és possible. “No tots els menors tutelats són susceptibles de ser acollits per les seves famílies extenses, bé perquè no hi ha familiars al país, bé perquè no volen o bé perquè no reuneixen les condicions per dur a terme l’acolliment familiar amb un mínim de garanties”, detallen. Així que per això es busquen nuclis familiars que estiguin predisposats a acollir un d’aquests menors.

Ara per ara són tres menors que viuen amb el que el ministeri anomena famílies alienes (que no comparteixen vincle de parentesc). Afers Socials manté activa una campanya que té l’objectiu d’incrementar la xifra de famílies disposades a acollir infants i, segons les dades facilitades, n’hi ha dos que estan a la borsa, i des del juny del 2017 un total de 15 famílies s’han interessat en el programa, de les quals 8 estan realitzant les sessions informatives prèvies a participar-hi activament.

Els 32 menors que resideixen a la Gavernera superen el que per al ministeri es considera adient, que és de prop dels 25, tal com va reconèixer el titular d’Afers Socials, Xavier Espot, dilluns. Des del ministeri s’insisteix, a més, que viure en una institució no és en cap cas una situació idònia per a infants i adolescents. “Les cures col·lectives no responen a l’atenció fortament individualitzada, personalitzada, dedicada i compromesa que es requereix els primers anys”, assenyalen.

PROMOCIÓ DE L'ACOLLIMENT FAMILIAR A ILLA CARLEMANY

El ministeri promourà la fórmula de l’acolliment familiar a partir del desembre a través del curtmetratge Acolliment familiar, un tresor amagat, que es projectarà als cinemes d’Illa Carlemany abans de les pel·lícules. Ahir es va formalitzar el conveni.

tracking