habitatge

Alerta pel perill que es creïn pisos pastera per acollir temporers

El sector calcula que farien falta com a mínim 500 pisos per acollir els treballadors que vindran per
a la temporada d’hivern

Alerta pel perill que es creïn pisos pastera per acollir temporersXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada d’hivern comporta l’arribada de més de tres mil temporers a partir del desembre. Si s’agafen les xifres dels dos darrers anys, el nombre d’assalariats va passar de 34.000 a 38.000 d’octubre a desembre del 2015 i de 35.000 a 39.000 en el mateix període del 2016. D’aquests, es calcula que un miler són residents o fronterers i els altres tres mil venen de lluny. L’arribada massiva coincideix aquest any amb el pitjor moment per al mercat de lloguer, segons expliquen diverses fonts del sector immobiliari. La falta d’alternatives comportarà enguany, segons les previsions de les fonts consultades, la instauració de pisos pastera per poder acollir tots els assalariats temporers. El problema rau en la manca de com a mínim 500 pisos, xifra que alguns immobiliaris eleven fins als mil, per fer front a la demanda d’habitatge per als mesos de desembre a març o abril. L’alt preu dels pisos i apartaments portarà els temporers, segons creuen des del sector, que cada unitat hagi de ser compartida per moltes persones per poder fer front al cost. Avisen que la imatge de país, si es comença a estendre aquest tipus d’habitatge, pot quedar ressentida i que cal que les administracions es conscienciïn que és un problema que va més enllà d’un any concret i que amenaça d’allargar-se en el futur si no canvia l’escenari immobiliari. I tot apunta que empitjorarà ja que no s’estan construint nous edificis d’apartaments.

Mesures insuficients

El sector es mostra molt preocupar i considera que Govern no ha avaluat correctament la gravetat de la situació. L’única mesura que s’ha previst, segons aquestes fonts, és tractar amb els bancs la possibilitat que posin al mercat de lloguer per a temporers els pisos que tinguin buits. La banca, segons fonts de diverses entitats, ni té gaires pisos buits ni considera que els pocs habitatges de què disposa siguin els adients per a les necessitats dels temporers. El sector immobiliari insta, tal com recorden diferents gestors, que l’executiu estableixi una estratègia urgent perquè només falten entre dues i tres setmanes perquè desembarquin els milers de treballadors que es trobaran amb greus dificultats a l’hora de trobar habitatge.

Les pistes d’esquí estarien apostant per intentar reservar les habitacions d’hotels a Sant Julià, les de menor ocupació, per oferir habitatge als seus temporers. La mesura, iniciativa ben valorada pels gestors immobiliaris si finalment és factible, resulta, però, insuficient davant la necessitat global de prop de 3.000 empleats. Els alts índexs d’ocupació hotelera que hi ha hagut aquest any i les previsions per a la temporada que comença fan inviable, segons els immobiliaris, que aquesta pràctica es pugui estendre pels establiments del país.

Les pistes, en tractar-se d’empreses amb un alt volum d’empleats, tenen certa capacitat per fer grans moviments. Els immobiliaris recorden que una part important dels temporers corresponen a empreses petites que no tenen capacitat per fer grans maniobres per trobar habitatges. Al mateix temps, les fonts consultades coincideixen que les solucions no són senzilles.

En el rerefons de la qüestió, segons els experts consultats, es troba que el model econòmic es basa durant la temporada d’hivern en l’arribada de milers de treballadors. Per primer cop a les últimes dècades la construcció de nous habitatges s’ha aturat i la demanda no para de créixer sense que es creï oferta. El mercat no sembla incapaç de regular-se per si mateix, segons el sector, i el problema ja és al damunt.

LA FALTA DE CRÈDIT, UN GREU PROBLEMA

L’opció de rebaixar el cost de la cessió urbanística als comuns per aquells propietaris que facin habitatges de lloguer és una de les mesures proposades des de l’administració. El sector ho veu inútil a curt termini i de dubtosa utilitat a mitjà i llarg. Si hi ha tanta demanda de pisos, per què no se’n construeixen? Les fonts consultades apunten que la banca és molt reticent als préstecs per a promocions per les experiències passades. La construcció funciona sobre la base del crèdit i sense aquesta eina ni propietaris, ni promotors, ni constructors es mouen.

tracking