Educació

Govern avaluarà més de prop el sistema educatiu amb la nova llei

Eventuals amb experiència podran optar a plaça malgrat els nous requisits

Govern avaluarà més de prop el sistema educatiu amb la nova lleiANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà (Losea) fixarà l’obligació del Govern “de seguir i avaluar” la qualitat del sistema amb una valoració periòdica, de forma interna i externa, que requerirà a l’executiu “fer plans de millora contínua”. Així ho va explicar ahir el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, que va presentar l’avantprojecte de llei davant la comissió legislativa d’Educació.

Aquesta llei ha de substituir la vigent, que data del 1994. Entre els canvis importants, hi ha també el tractament de la discapacitat, passant “del concepte d’integració al d’inclusió”, per complir el conveni de les Nacions Unides sobre la matèria.

Èric Jover va exposar que a la llei s’hi fixa la potestat del Govern de definir els programes educatius i “es marca l’estructura” i “els principis bàsics de l’ensenyament andorrà”. Segons Jover, la Losea del 1994 “era una bona llei”, però “el ministeri ha anat fent camí, la reforma del Permsea ha portat moltes modificacions, que ara es tanquen en un text legal”.

Èric Jover va indicar també que s’actualitzen els requisits pels docents en funció de les titulacions universitàries de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, i “s’introdueix una transitòria que permet que eventuals amb un mínim d’experiència de 6 anys en el lloc de treball i bones avaluacions es puguin presentar als edictes per tenir una plaça fixa, tot i no tenir els requisits”. El ministre va assegurar que aquesta mesura vol prendre’s per “la voluntat de validar l’experiència professional” que “ja s’està treballant en d’altres àmbits”.

L’avantprojecte preveu eliminar el capítol sobre l’educació especial per passar a fer-ne referència a cada apartat. A més, inclou per primera vegada la formació professional i el batxillerat professional, que desenvolupa conjuntament amb el batxillerat general perquè “el nivell del diploma és el mateix”, va recordar Jover. El ministre va dir que vol “el màxim consens” per tancar la llei, i va proposar deixar un termini abans que el Govern aprovi el projecte o bé consensuar-lo per la via de les esmenes.

tracking