Situació a Catalunya

Denúncies a la guàrdia civil pel tancament de l'N-145

Diverses persones presenten càrrecs contra els organitzadors per l’afectació i contra els mossos d’esquadra per no actuar

Denúncies a la guàrdia civil pel tancament de l'N-145R. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses persones van presentar ahir a la guàrdia civil denúncies contra els organitzadors de tall de dimecres a la carretera N-145 a la Seu d’Urgell que va impedir entrar i sortir del país per la principal via d’accés. Creuen que les mobilitzacions que es van allargar fins la matinada d’ahir els van perjudicar i per això van decidir emprendre accions legals per demanar responsabilitats pels danys causats. A més, tenen la intenció de crear una associació d’afectats per tenir més força alhora i per gestionar més fàcilment les reclamacions dels particulars.

“El que volem és que tothom s’adoni que els ciutadans andor­rans no estarem de braços plegats”, va dir Balbino Mora, un dels denunciants i impulsors de la futura plataforma, que hi va afegir que no tenen res a veure amb la situació que s’està vivint a Catalunya i que no n’han de pagar les conseqüències. Assegura que tres persones més han presentat càr­recs. En la denúncia, al·lega que el tall de la carretera era “il·legal” i demana que s’identifiquin els organitzadors i els agents de la policia nacional catalana que estaven al lloc dels fets per les “irregularitats” que van cometre en no impedir el bloqueig a l’N-145. “Volem que s’apliqui la llei i que es paguin responsabilitats”, va manifestar.

Mora i un grup de persones es van reunir ahir a la nit per donar forma a l’associació que volen crear per donar assistència jurídica als afectats. Assegura que també hi ha transportistes i empreses de diferents sectors com ara dels hotelers que s’hi volen afegir. A més, també tenen pensat contactar amb altres afectats per donar-los a conèixer les seves accions. Alguns dels aspectes que es van discutir ahir van ser els càrrecs, els estatuts, els objectius i el nom. Creuen que tindran més eines jurídiques per vetllar pels seus drets quan es puguin produir nous talls.

Recuperar la normalitat

Els diferents sectors afectats pel tall a l’N-145 durant 24 hores van anar tornant ahir de mica en mica a la normalitat. Les compa­nyies d’autobusos van oferir els seus serveis sense gaires complicacions. Els dos trajectes que es van haver d’anul·lar van ser el de dos quarts de quatre de la matinada i el de les cinc en direcció Barcelona, ja que el tall a l’N-145 no va finalitzar fins a les set del matí. Dues hores abans s’havia permès circular els cotxes. Les companyies van haver de reubicar alguns passatgers que tenien previst desplaçar-se dimecres i en altres casos es va retornar el preu dels bitllets. El gerent d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va demanar que s’estableixin unes “regles del joc” perquè es compleixin els horaris de les vagues. Gabriel va reconèixer el dret a manifestar-se, però lamenta que s’anunciessin unes hores de tall que després no es van complir. Per la seva banda, el president de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (Atmca), Víctor Filloy, va dir que els centres de logística i de repartiment estaven ahir “saturats” a causa de l’arribada de tots els transportistes bloquejats i que trigarien dos o tres dies per tornar a la normalitat. Els transportistes es van trobar ahir amb un altre contratemps, ja que no van poder anar a França a causa de la prohibició de circulació dels vehicles pesants per la carretera RN-20 a causa de la neu.

PREOCUPACIÓ EMPRESARIAL

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va transmetre la seva preocupació en cas de nous talls. Altimir va dir que cal respectar el dret de vaga però que la situació es pot agreujar si passa “molt sovint”. A menys d’un mes de l’inici de la temporada d’esquí, Grandvalira i Vallnord no amaguen la preocupació. El director general de Grandvalira, Alfonso Torreño, va admetre que creu “que preocupa a tot Andorra, és una situació complicada que pot afectar el client”. El director de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Martisella, va mostrar-se a l’expectativa que “els talls de carretera que estem vivint no els tinguem durant la temporada”. Els dos van reiterar que les estacions no han notat cap davallada en les reserves ni les vendes amb els operadors turístics.

REPORTATGE

Oblidats a la cuneta

Els passatgers de l’únic Direct bus que va sortir dimecres des de Barcelona es van quedar de pedra quan poc després de les 21.00, a la Seu d’Urgell, i a falta de 20 minuts per arribar a Andorra, el xofer els va comunicar que la carretera estava tallada i que no arribarien a destí. Els va donar dues opcions: o fer nit allà o tornar a Barcelona. Molts passatgers, argentins que venen a fer la temporada d’esquí al país, van arribar a Barcelona aquell matí i es van haver d’esperar fins a la tarda per acabar agafant un autobús que els va haver de deixar a la cuneta. Mai més ben dit. La resta de passatgers tornaven al Principat perquè l’endemà treballaven, per tant, en sentir les paraules del xofer, els nervis, la indignació i la incomprensió es van apoderar de l’ambient. El conductor va intentar calmar els ànims, fins i tot va provar de posar-se a la cua dels vehicles que no perdien l’esperança que aquells que per expressar la seva reivindicació política van decidir tallar la carretera l’acabessin obrint. No va ser així. Un passatger anglès no entenia res i demanava traducció constant, mentre que un resident andalús protestava, amb gràcia, perquè feia tres anys que no havia sortit del país i deia que no ho tornaria a fer. Alguns van agafar la maleta i van travessar el tall caminant, amb fred i a les fosques, fins al túnel del Bordar, on els esperaven els conductors amics del Principat. La resta, a la Seu o a Barcelona.

tracking