Vaga general a Catalunya

Reoberta la circulació a l'N-145

El organitzadors del tall han decidit, a primera hora del matí, donar per acabada la protesta després de més de 24 hores de bloqueig

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Turismes i camions ja poden tornar a circular amb normalitat per la carretera N-145. Des de les 5 del matí, aproximadament, s'ha restablert el pas als turismes, mentre que passades les 7 s'ha permès que tornessin a circular els camions en una via que ha estat bloquejada durant més de 24 hores. Segons han manifestat des del Comitè de Defensa de la República mitjançant les xarxes socials, "després de més de 24 hores resistint [...] i amb la impossibilitat de perdurar els talls per la repressió policial arreu del territori català, el conjunt de CDR's participants del tall hem decidit desconvocar el bloqueig indefinit de mercaderies a la frontera amb Andorra".

La tornada a la normalitat arriba després que ahir el Principat va viure ahir amb incertesa i preocupació els talls a la carretera N-145 a la Seu d’Urgell que van impedir l’entrada i la sortida de vehicles. La protesta per reclamar la llibertat dels exconsellers del govern català empresonats i dels presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, estava previst que durés fins a la tarda però al migdia es va produir un canvi de guió inesperat. Els diferents Comitès en Defensa de la República (CDR), entre els quals el de l’Alt Urgell, van anunciar una operació Frontera per bloquejar els accessos d’entrada i sortida a Catalunya, entre els quals el d’Andorra.

Al tancament d’aquesta edició, l’assemblea va decidir mantenir els talls per a tot tipus de vehicles fins al final de la jornada i només es va acceptar deixar circular els turismes cada dues hores durant cinc minuts. Els mossos d’esquadra estaven a l’espera si haurien d’intervenir o no per aixecar el tall, ja que la vaga estava autoritzada fins a la mitjanit. Uns 800 manifestants de la Catalunya central que havien participat en altres mobilitzacions en el marc de la vaga general convocada pels sindicats minoritaris van desplaçar-se a la Seu per reforçar els piquets que havien estat tallant la carretera N-145 durant tot el dia. La intenció era allargar els talls el màxim possible i es va especular amb l’opció de prorrogar-ho fins al cap de setmana. Aquesta alternativa no es va confirmar.

ALTERNATIVES PER PASSAR

Els talls van començar a les set del matí i es van aixecar en moments puntuals per permetre la circulació. Alguns conductors atrapats mostraven la seva indignació mentre que d’altres van fer ús de camins com el d’Anserall per evitar el tall i poder arribar a destinació. Els mossos d’esquadra van obrir pas per últim cop per passar per aquesta pista a les 22 hores i després en van fer un altre per anar en direcció el Principat. Els transports de mercaderies i de passatgers, que ja van preveure les afectacions, continuaven afectats. Davant d’aquesta situació, el sector alimentari va mostrar la seva inquietud pel fet que els talls es poguessin allargar. El gerent d’Andorra 2000 i de Pyrénées al Pas de la Casa, Antoni Miralles, va dir que el problema pel que fa a l’abastiment és en els productes frescos. “Un dia sense productes frescos aguantem, si em pressiones molt, dos, però més d’aquí ja no”, va dir Miralles, que no tem per la resta de productes perquè tenen prou provisions. Pel que fa als productes frescos, es plantegen dues alternatives: la primera seria circular per França per anar al País Basc o a l’Aragó per proveir-se i l’altra seria directament anar al país gal per comprar els productes. El gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (Atmca), Víctor Filloy, va dir que si continuen els talls el Govern hauria d’actuar. “Si hi ha bloquejos entenem que en l’àmbit diplomàtic caldrà fer alguna cosa”, va dir. Els autobusos van cancel·lar els trajectes del matí i també alguns que tenien previstos a la tarda. Montmantell va anul·lar l’únic trajecte previst en direcció Lleida mentre que Autocars Nadal va decidir sortir a les 18.15 hores en direcció Barcelona. La consigna era que si es podia passar el tall abans de les 22 hores continuarien el trajecte fins a Barcelona i, si no, tornarien. “A final de setmana calcularem les afectacions, però perdem la camisa, segur”, va dir Bartumeu Gabriel, gerent d’Autocars Nadal. La incertesa dels talls també condiciona l’activitat hotelera. Manel Ara, president de la Unió Hotelera, va mostrar la “preocupació” de la patronal per tot “el que està passant” i perquè els talls “puguin continuar”. La primera conseqüència del tall no és del tot negativa, ja que es van tancar algunes pernoctacions de gent que va preferir no quedar-se penjada a la carretera. Els hotels també han acumulat prou gasoli de calefacció per als propers dies.

Bloquejats

Bloquejats

tracking