trànsit

El tall a la N-145 començarà a les sis del matí

Està previst que les afectacions comencin demà a partir de les set del matí

Tall a l'N-145 demà per la situació de l'ex-govern catalàTWITTER

Creat:

Actualitzat:

La carretera N-145 que uneix la Seu d’Urgell amb el Principat es tornarà a tallar demà a primera hora en el marc de la vaga general convocada a Catalunya per la Intersindical-CSC. Fonts del Comitè en Defensa de la República de l’Alt Urgell (CDR) van explicar ahir que tallaran novament la via per protestar contra l’empresonament de la meitat dels membres del govern català, destituït. Està previst que els talls es produeixin a partir de les sis del matí i es desconeix quanta estona duraran.

Serà el tercer tall de la carretera en poc més d’un mes. Fonts de la CDR consideren que “la reivindicació és prou justa”, i han decidit comunicar-ho amb antelació per recomanar a la gent que no intenti desplaçar-se per l’N-145 i perquè tingui temps de planificar alternatives. Només es deixarà circular els vehicles d’emergències. Davant de les possibles afectacions, l’Associació de Transportistes de Mercaderies han previst anar avui a proveir-se dels productes que només poden adquirir a Catalunya o deixar aquestes comandes per dijous. Demà aniran a França a carregar el combustible per a les estacions de servei i per als habitatges, i també per proveir-se de productes frescos. El gerent de l’associació, Víctor Filloy, va informar que s’han posat en contacte amb tots els membres per aconsellar-los que demà evitin les carreteres catalanes.

Inconvenients per als catalans

Filloy va lamentar els inconvenients que suposen els talls a les carreteres per als transportistes andorrans i també per als productors i distribuïdors de l’Alt Urgell en particular, i de Catalunya en general. El gerent, que no va voler entrar a valorar la part sentimental i reivindicativa de les aturades ni la situació política a Catalunya, va assenyalar que el fet que els comerciants i les empreses andorranes decideixin abastir-se a França està provocant pèrdues econòmiques als proveïdors catalans. “És una llàstima que estigui succeint tot això”, va lamentar. Algunes compa-nyies d’autobús decidiran avui si anul·len trajectes. El gerent d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va avançar que estan valorant si suspenen trajectes. Fins i tot podrien perillar els viatges de matinada encara que a aquella hora no hi hagi talls. Això es deu al fet que el conductor que fa el trajecte fins a l’Aeroport del Prat després hauria de tornar al Principat i quedaria atrapat pels talls, fet provocaria que no es respectessin les seves hores de descans i, com a conseqüència, augmentaria el risc d’accident. En canvi, fonts d’Andbus van assegurar que en principi viatjaran. Si cancel·len o no, “anirà en funció de la durada del tall”. Per la seva banda, Pilar Buscall, directora de Montmantell, va dir que esperaven la confirmació dels talls per prendre una determinació. De moment, viatjaran. Es queixa, però, que a causa de la incertesa no puguin prendre una decisió definitiva i no puguin informar els viatgers dels canvis.

D’altra banda, la presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, reconeix que hi ha preocupació al sector del comerç pels talls de carretera. “Preocupa perquè no és només que no pugui pujar gent, sinó que les persones que treballen aquí i viuen a l’Alt Urgell tampoc poden pujar”. Pascuet considera que “si Andorra es veu afectada, l’Alt Urgell encara ho patirà més”.

MOBILITZACIONS A ANDORRA PELS PRESOS POLÍTICS

Elisa Muxella, presidenta de l’Institut de Drets Humans, va anunciar que mentre “hi hagi presos polítics a Espa-nya” l’entitat continuarà organitzant mobilitzacions i actes a Andorra. Ho va fer abans de la conferència que Agustí Carles, advocat de l’expresidenta del parlament, Carme Forcadell, va impartir al Centre de Congressos. Va parlar sobre la situació catalana davant 70 persones.

tracking