justícia

Espot posa en dubte les demandes del Greco

Considera que la legislació actual ja garanteix la independència dels batlles i dels fiscals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia, Xavier Espot, i el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, van posar en dubte ahir, en l’acte de jurament d’Elsa Puig, les recomanacions del Greco, l’ens depenent del Consell d’Europa que lluita contra la cor­rupció, respecte a la independència de la justícia andorrana. Segons Espot, els canvis a la Llei qualificada de la justícia pel que fa a la renovació cada sis anys dels batlles i magistrats fa que la mateixa sigui “merament formal”, ja que només no es pot renovar “en determinades circumstàncies molt taxades”. El ministre va indicar que “si mai no renovés un batlle, un magistrat o un fiscal seria pels mateixos motius que se’ls pot cessar de funcions en altres països. És a dir, disciplinaris o per la comissió d’infraccions penals”.

Quant a la recomanació que hi hagi més representació de batlles i magistrats al CSJ i introduir la dels fiscals, Espot va defensar el sistema actual d’elecció dels cinc representants (un per a cada Copríncep, un per al cap de Govern, un per als magistrats i batlles i un per al síndic) perquè “no hi ha cap institució ni cap organisme que tingui una prevalença en el nomenament i això fa que la composició del CSJ sigui molt plural i és una garantia de la independència d’aquest òrgan”.

El ministre va indicar que aportaran les explicacions necessàries al Greco perquè tinguin una nova base d’opinió. “Estic convençut que el Greco variarà el seu parer. Si no fos el cas s’hauria de modificar la Constitució i això no està a l’abast del Govern i hauria d’incloure altres institucions”.

Al respecte, Casadevall va defensar, en els mateixos termes, la independència del sistema. “Per a mi que al Greco no van entendre prou bé el que els vam explicar. Però entenc que si venen, han de trobar coses”, va dir.

Espot va admetre que es modificarà la llei per canviar el règim disciplinari jutges i fiscals i posar per escrit si se n’aparta algú. El fiscal general, Alfons Alberca, va recordar que això mai ha passat.

ELSA PUIG JA ÉS MAGISTRADA DEL SUPERIOR ADMINISTRATIU

La jurista catalana Elsa Puig va jurar ahir a la Casa de la Vall el càrrec de magistrada, assignada a la sala administrativa, del Tribunal Superior de Justícia. Feia un any que la sala tenia una vacant després que Pere Pastor fos designat el representant d’An­dorra al Tribunal Europeu de Drets Humans. Ara hi ha una vacant a la sala civil del Superior a la qual opten dos batlles i que serà assignada les pròximes set­manes. El Consell Superior de la Justícia té intenció de cobrir la plaça de batlle que quedarà lliure abans del 15 de gener amb la suplent del darrer concurs realitzat.

Espot posa en dubte les demandes del Greco

tracking