protestes a la carretera

Els talls a l'N-145 es repetiran pels actes contra el procés català

El Comitè en Defensa de la República de l’Alt Urgell obre la porta a convocar més protestes a l’N-145 i bloquejar l’accés al Principat

Els talls a l'N-145 es repetiran pels actes contra el procés catalàTWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè en Defensa de la República de l’Alt Urgell (CDR) no descarta tallar més cops la carretera N-145 en funció de les mesures que adopti l’Estat espanyol contra el procés polític català. Aquesta possibilitat, que ahir es va tornar a produir per segona vegada en un mes, impediria o dificultaria l’accés al Principat i podria comportar afectacions per a l’economia andorrana en funció de la freqüència i de la seva durada. “Deixem la porta a oberta a fer més talls”, avançaven ahir fonts de la plataforma, que van avisar que si cal seguiran actuant per reaccionar “contra les mesures repressives de l’Estat espanyol”.

Una cinquantena de persones van protestar ahir a la Seu d’Urgell contra l’empresonament de la meitat dels membres del govern català. Com ja va passar el 3 d’octubre, els manifestants van tallar l’N-145, que enllaça la capital de l’Alt Urgell amb el Prin- cipat. La crida per impedir la circulació de vehicles va ser convocada per la CDR i va durar aproximadament una hora. Els manifestants van tallar la via passades les vuit fins a gairebé dos quarts de deu del matí, cosa que va provocar retencions en tots dos sentits de la marxa. Mentre va durar el tall, només van poder circular aquelles persones que ho feien per motius d’emergència mèdica.

La circulació de vehicles per arribar al Principat també es va veure afectada per les mobilitzacions que es van dur a terme en altres punts de la C-14, a l’altura de la Bassella, on un centenar de persones i diversos tractors van tallar la via en el punt d’unió amb la C-26.

Fonts del CDR de l’Alt Urgell van explicar que van demanar el permís per tallar la carretera el dijous a la tarda i que en la mobilització d’ahir no hi va haver incidents. De moment, segons la mateixa plataforma, no hi ha més talls previstos de cara als pròxims dies, tot i que avisen que actuen “en reacció” a les decisions de l’executiu espanyol. “Si continua havent-hi mesures repressives de l’Estat espanyol, reaccionarem i també actuarem”, van advertir des de la CDR de l’Alt Urgell, que van afegir que un dels objectius de les protestes és “debilitar l’Estat espanyol i donar ressò internacional”, especialment a França i Andorra. Amb tot, van assegurar que els talls a l’N-145 no tenen res a veure amb el posicionament del Principat respecte al procés polític que es viu a Catalunya. Des de l’associació van afirmar que la mobilització dels ciutadans en cas de talls a les carreteres és “ràpida” a causa de “la situació política” i del “sentiment d’impotència”. “Això provoca que amb poques hores d’ençà de la convocatòria l’afluència sigui important”, van declarar des de la plataforma.

AFECTACIONS PER ALS AUTOBUSOS I CAMIONS A PRIMERA HORA DEL MATÍ

Les repercussions en la circulació de persones i de mercaderies a conseqüència del tall a l’N-145 van ser menors que les de fa un mes. Aquell cop, la mobilització es va allargar fins a deu hores. El cap de l’estació d’autobusos, Jaume Vidal, va explicar que es van registrar “alguns retards” però que no es va haver d’anul·lar cap autobús. En total, les protestes van provocar que cinc vehicles arribessin al Principat amb retards d’entre mitja hora i una hora. Vidal va afirmar que la situació ahir a l’estació nacional va ser de “molta normalitat”, tot i que alguns viatgers van preguntar a les taquilles pels talls a la Seu. D’altra banda, els autobusos que sortien del Principat en direcció a Catalunya ho van fer tots a l’hora prevista. Fonts de la companyia Montmantell van explicar al Diari que l’únic trajecte que es va veure alterat va ser el que va sortir a les 8 del matí en direcció a Lleida i que va estar prop d’una hora aturat a causa dels talls. Van admetre que van patir algunes anul·lacions, tot i que ho van desvincular de les mobilitzacions. Tot i això, durant tot el dia van rebre trucades d’usuaris que volien estar informats sobre la situació a la car­retera N-145. Amb tot, no es van arribar a plantejar la suspensió de cap trajecte.

Per la seva banda, el gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (ATMA), Víctor Filloy, va dir que els talls van perjudicar els transportistes a primera hora del matí, però que no van provocar incidents de “rellevància”. “Els transportistes s’han pogut esperar una mica i han pogut passar”, va dir Filloy, que va manifestar que hauria estat més problemàtic en cas que les protestes haguessin durat més estona, ja que alguns transportistes que s’haguessin hagut de dirigir a punts com ara el port de Barcelona haurien tingut dificultats, ja que a aquests indrets “s’hi ha d’entrar en unes hores concretes”. “Hi ha hagut afectacions, però han estat mínimes”, va dir Filloy.

Els talls a l'N-145 es repetiran pels actes contra el procés català

tracking