reportatge

Fugint de la policia a 250

Un expilot de motos resident anava cap a París en cotxe quan un radar li va fer una foto a 168 per hora. Quan el van comminar a aturar-se va fugir a 250.

Fugint de la policia a 250

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

’exmotociclista i representant d’actuals pilots circulava el desembre passat per l’autopista A-10 que uneix París i Bordeus a l’altura de Deux-Sèvres. Conduïa un Volkswagen Scirocco amb matrícula andorrana quan uns agents de circulació que estaven establerts al marge de l’autopista li van fer una fotografia per excés de velocitat. Concretament va ser captat a 168 quilòmetres per hora en el punt quilomètric corresponent a Prisé-la-Charrière, on s’havia situat el control mòbil. Un cop captada la infracció els agents van pujar al cotxe de policia i van perseguir el Scirocco andorrà. Els agents van posar els llums i les sirenes d’avís per fer que el cotxe andorrà s’aturés. L’expilot va optar per accelerar quan va veure el cotxe policial al darrere. Llavors va començar una persecució per l’A-10 digna d’una pel·lícula d’acció. Els agents van anar accelerant a mesura que el Volkswagen anava més ràpid sortejant vehicles per l’autopista. La cursa entre els dos cotxes va durar catorze quilòmetres, segons els testimonis policials, que van assegurar que el vehicle andorrà hi va haver punts qua va arribar a circular a 250 quilòmetres per hores amb la intenció de perdre’ls. La persecució va acabar quan l’expilot va constatar que havia arribat en un tram on la circulació a l’autopista era densa i no podia continuar avançant a tota velocitat. Va aturar el cotxe a un costat de la via i va esperar que arribessin els policies per a la detenció.

L’expilot no es va presentar dimarts passat a la Cort de Niort quan se’l jutjava tant per l’excés de velocitat com per no haver-se aturat després que els agents li fessin senyals en aquest sentit. Els gendarmes van manifestar que havien intentat aturar-lo perquè “deixés d’exposar directament altres conductors” a un risc de mort en cas que durant la persecució a alta velocitat s’hagués produït un accident.

Un advocat famós

L’expilot no es va presentar, però sí el seu advocat. I va causar sensació. El resident estava representat per Eric de Caumont, el més cèlebre advocat francès en matèria de judicis relacionats amb vehicles. És considerat el major expert del país veí en dret al voltant del trànsit i els automòbils. Dels seus casos més famosos destaca quan va defensar l’actor Gerard Depardieu en el judici per un accident contra una moto quan l’actor estava en estat d’embriaguesa. Caumont es dedica des del 1984 exclusivament a casos relacionats amb els automobilistes i és un habitual dels programes de ràdio i de televisió.

Eric de Caumont va fer una llarga exposició en què va intentar demostrar que el seu defensat no va arribar a posar mai en perill la vida d’altres automobilistes ni tampoc la dels gendarmes. Va recordar les grans habilitats del pilot a l’hora de portar vehicles. Malgrat el relat exposat per l’advocat, el tribunal va condemnar l’expilot a dos mesos de presó condicional i a una multa de dos mil euros.

Una part important del debat va tenir lloc pel decomís del vehicle, que està en un dipòsit a França. L’advocat va clamar perquè com que el Scirocco està a nom d’una societat andorrana (de la qual és soci l’expilot) no podia ser comissat. El tribunal ha respost que el decomís mai no s’ha decretat.

tracking