mobilitat

La policia registra 234 accidents en sis mesos

El 2016 n’hi va haver un total de 594, però enguany encara no s’han comptat els dels mesos d’estiu ni s’ha inclòs la temporada d’esquí vinent

La policia registra 234 accidents en sis mesosXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va registrar 234 accidents de trànsit a la xarxa viària durant els sis primers mesos de l’any, segons dades proporcionades pel cos. En 120 dels casos hi va haver persones ferides de diversa consideració i una víctima mortal, mentre que en els 114 restants, es van produir danys materials. En aquestes dades, que es van recopilar fins al mes de juny passat, no s’hi ha afegit el sinistre d’un motorista al port d’Envalira l’agost passat. Enguany no es podrà assolir l’objectiu d’acomiadar l’any amb cap accident mortal, com sí que va passar l’any passat, ja que des de principi del 2017 hi ha hagut dos morts a la carretera.

La xifra d’accidents de circulació fins al juny és esperançadora de cara a reduir-la respecte als últims sis anys, quan es va superar la barrera dels 500 accidents. L’any passat se’n van comptar 594, i el 2015, 575. Aquest any, però, a banda de no incloure l’accidentalitat durant els mesos d’estiu, s’està pendent del període d’inici de la temporada d’hivern. Els primers sis mesos de l’any, 395 vehicles es van veure implicats en diferents accidents de trànsit. Els turismes són els que es van veure més afectats (274), les motocicletes (69) i els camions i furgonetes (40).

Fonts del cos de policia destaquen que des de l’any 2011 hi ha hagut un “important” descens dels accidents. Aleshores, n’hi va haver 683 i vuit persones van perdre la vida. La policia destaca que la reducció de l’accidentalitat “s’està aconseguint a poc a poc gràcies a les campanyes de prevenció i de sensibilització”.

Campanyes tot l'any

El cos duu a terme campanyes temàtiques preventives de seguretat viària durant tot l’any, que en funció de l’època van encaminades a aspectes concrets del codi de circulació. Subratllen les campanyes de controls d’alcoholèmia que fan a l’estiu i a finals d’any. Les preventives s’escullen també en funció del “retorn” que reben els agents per part dels conductors, els comuns, l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), dels mateixos agents de circulació o de la ciutadania.

Un dels àmbits en què s’insisteix més en les campanyes de prevenció és en el de les motocicletes. El cos efectua operacions encaminades a reduir els accidents i el mal comportament d’alguns conductors a l’hora de fer avançaments o pel soroll excessiu dels vehicles. Enguany, les dues víctimes mortals a les carreteres del Principat conduïen motocicleta. Preguntats també sobre el correcte equipament dels pilots, el cos destaca que la majoria de conductors no van ben equipats, atès que fan desplaçaments curts. Destaquen que sí que porten el material mínim obligatori: el casc, però que moltes vegades no porten guants, botes o jaquetes. “Hem constatat que no formen part del dia a dia de la majoria de conductors de motocicletes”, diuen fonts del cos. Els conductors al·leguen que no porten aquestes peces per comoditat, ja que la majoria de trajectes són per anar de casa a la feina.

Des de la policia també apunten que els conductors es mostren sensibilitzats i que sí que fan ús d’aquests elements de protecció en trajectes llargs, com per exemple si surten del país. Des de la policia remarquen que malgrat que el codi de circulació no estipula l’obligatorietat de portar determinats equipaments, una cor­recta indumentària és im­portant per ajudar a mitigar les lesions en cas d’accident de trànsit. El cos també explica que l’augment de controls de radar i la incorporació del radar pistola ha estat “clau” en el control de la velocitat i, per tant, per deduir els accidents de trànsit.

DOS FERITS LLEUS I UN DETINGUT PER ALCOHOLÈMIA, A ENCAMP

Un accident de trànsit a Encamp va saldar-se ahir, a quarts de 6 de la matinada, amb dues persones ferides lleument i un detingut, el conductor, amb una taxa d’alcoholèmia d’1,63 grams per litre de sang. L’home estava pendent ahir de passar a disposició judicial. Els fets van succeir a l’avinguda Joan Martí després que un cotxe de matrícula andorrana amb quatre ocupants xoqués contra un fanal i provoqués desperfectes a la via. Segons fonts policials, no hi va haver implicat cap altre vehicle. Els dos ferits van ser un jove de 19 anys i no resident, que anava de copilot, i un altre noi de 21 anys i resident, que estava assegut als seients posteriors i que va patir un traumatisme cranial de poca importància, per la qual cosa va ser traslladat a l’hospital, però donat d’alta a la tarda, després d’un temps en observació.

tracking