reforma dels comuns

El PS veu possibilitats “reals” de portar la reforma al TC

El president del PS, Pere López, parlarà “de manera pausada” amb Liberals per determinar si porten la reforma comunal a la màxima instància

El PS veu possibilitats “reals” de portar la reforma al TCXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) creu que hi ha una possibilitat “bastant real” de presentar un recurs d’inconstitucionalitat sobre les lleis de competències i transferències que van ser aprovades divendres. El president del grup mixt i de la formació, Pere López, va explicar durant la celebració del XV congrés del PS, que els pròxims dies es posaran en contacte amb el grup liberal “per veure com es pot concretar” un futur recurs d’inconstitucionalitat. Per presentar-lo, caldria el suport de sis membres o més de l’hemicicle.

Sobre la mà que va estendre el líder dels Liberals, Josep Pintat, per presentar els recursos d’inconstitucionalitat, López va reiterar, com havien dit durant la sessió al Consell General, que recollien la proposta i que valorarien aquesta possibilitat. Malgrat que la decisió encara no estigui presa, López va avançar que s’ho rumien a causa dels “dubtes sorgits, i que no van ser aclarits ni per part del Govern ni per DA”. Si bé va matisar que a hores d’ara la presentació del recurs no és segura, va afegir que n’hauran de parlar “de manera pausada” amb el grup liberal. També va dir que, en cas que s’acabés optant pel Tribunal Constitucional, el recurs no es podria presentar fins que les noves lleis no entrin en vigor. López va ser escollit ahir president del PS durant el congrés ordinari de la formació, que va tenir lloc en un hotel de la capital i que va servir per confirmar el full de ruta que vol seguir el partit fins a les eleccions generals previstes per al 2019.

72 vots a favor de la directiva

La nova executiva, en què també hi haurà Susanna Vela com a primera secretària, i Carles Sánchez com a secretari d’organització, va rebre el suport de 72 dels 73 militants que van votar. 160 afiliats estaven cridats ahir a votar la cúpula del PS. Tot i que la participació va ser del 45%, Pere López va dir que la xifra era similar a la d’altres congressos de la formació. També es van escollir vuit vocals de l’executiva, entre els quals hi ha el fins ahir primer secretari del partit, David Rios, i tres membres de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA).

A partir d’ara, la JSA tindrà garantida una plaça dins de la nova executiva del partit. D’aquesta manera, el PS pretén fer augmentar l’interès per la política d’un sector de la societat que, segons López, està “poc present” a les institucions. Sobre el fet de comptar amb més joves, Vela va dir que es tracta d’una “molt bona combinació”. De fet, teixir ponts amb aquest sector de la societat i combatre la desafecció política són dos punts en els quals es va posar èmfasi durant el congrés. La nova primera secretària del partit, Susanna Vela, va remarcar que el Principat pateix nivells de desafecció política i de baixa participació electoral “sense precedents”. Per fer front a aquesta problemàtica, Vela va opinar que cal presentar un projecte “sòlid i gens dubitatiu” i va atribuir una part de l’abstenció a les campanyes “per igualar propostes polítiques” i que han estat “esbiaixades per la dreta per desinformar els ciutadans”. La línia ideològica del partit seguirà la tònica de les propostes que es van aprovar durant el congrés de l’any passat. Una de les propostes serà la de la doble nacionalitat i la reforma de la Llei electoral. Per a la nova primera secretària del partit, són dues propostes “fonamentals que estan impedint que bona part de la ciutadania tingui la representació que es mereix al Consell General”. Durant el seu discurs, va recordar que un 8% de la població pot atorgar la majoria al Consell General.

La primera reunió de la nova executiva del partit tindrà lloc demà, i sobre la taula amb la vista posada als comicis del 2019. La pròxima gran cita del partit seran les eleccions primàries per escollir el candidat a cap de Govern, per a les quals encara no hi ha data. El més ben posicionat per emportar-se-les és, per ara, Pere López. En les primàries hi podran votar els majors de 16 anys i també els residents.

tracking