Confrontació de models entre Martí i López

El conseller del PS i el cap de Govern s’intercanvien retrets sobre el resultat final de la reforma

Confrontació de models entre Martí i LópezXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Un model simulat i arbitrari que el Govern ha volgut imposar.” Pere López va protagonitzar la sessió parlamentària d’ahir que va aprovar la reforma de les lleis de competències i transferències. El ple va debatre una per una la vintena de reserves d’esmena que el PS va presentar als projectes de llei i que no van ser incorporades. Propostes per eliminar les pernoctacions com a criteri per obtenir més transferències, incrementar l’assignació per despeses vinculades a les xarxes de serveis o fixar que un 25% dels recursos es destinin a inversions socials i mediambientals –“és un error i una oportunitat perduda”, va dir– a més que no es penalitzin els comuns que no compleixin amb el cadastre o la separativa.

Etiquetes:

Per al portaveu socialdemòcrata el càlcul de la reforma actual és “hereu d’aquell pacte del 93 que necessitava una revisió” i únicament vol “assegurar els mateixos ingressos”, és a dir “un resultat amb finalitats electoralistes a determinades parròquies”. “Els criteris s’han assignat de manera arbitrària i ningú ens ha explicat d’on surten els percentatges”, va deplorar. Martí, però, va rebutjar frontalment les crítiques afirmant que “vostè no té cap model alternatiu” i “els seus càlculs són incongruents i van en contra fins i tot del seu posicionament a les reunions de treball”. Sobre les trobades, López va lamentar que “va tancar les reunions quan hi havia marge de maniobra per aconseguir consensos territorials i polítics més amplis, sense deixar comuns fora com Andorra la Vella i Sant Julià, i no va voler fer-ho”. “Ens va fotre fora de la negociació quan li va semblar. Quan va tenir els vots liberals va tancar la carpeta”, va exclamar. El cap de Govern va defensar que la proposta és “moderada, ni centralista ni parroquialista”, i va destacar que “tots els comuns estan d’acord en els 55 milions”.

Ladislau Baró va acusar també López de fer “una mena d’excursió hàbil però oportunista i fàcilment desemmascarable” per justificar el seu rebuig a les lleis, i va titllar de “paradoxal” condicionar el suport a la llei de competències a les reserves d’esmena que havien presentat perquè el patrimoni cultural, la gestió de residus i les escoles bressol depenguin de Govern. Ja llavors el cap de Govern va demanar al representant socialdemòcrata que “ja que no ha votat transferències a veure si és una mica coherent i vota competències”, projecte on finalment el PS es va abstenir. López es va mostrar “sorprès perquè no els preocupin gens els costos dels serveis que ofereixen les administracions”, i va defensar que “no és un tema menor”, en referència a les paraules de Baró tractant les qüestions de les propostes socialdemòcrates d’elements “col·laterals” al tronc del projecte.

Per a Martí “no aprovar aquest projecte seria anar enrere” pel fet de poder disposar ràpidament de terrenys perquè suposarà –va indicar– l’oportunitat d’“acabar amb els greuges comparatius i tractes diferenciats i que l’interès nacional estigui per sobre de qualsevol posicionament polític”. Sobre aquesta qüestió, a més, va apuntar que si bé “ara serà molt més àgil construir infraestructures energètiques”, “no és veritat que el Govern podrà privatitzar els terrenys comunals”, i va recordar que el Consell tindrà la darrera paraula si no hi ha acord amb el comú. Un fet que va suscitar les crítiques de Pintat, que va dir que “a la llarga tensarà la cambra i serà difícil governar”.

EL GOVERN DEMANA AIXECAR L'AFORAMENT DE CELESTINO BARROSO PEL 'CAS BPA'

El Govern ha demanat aixecar l’aforament diplomàtic de l’agregat d’Interior de l’ambaixada espanyola, Celestino Barroso, perquè sigui processat si d’aquesta manera ho considera la justícia per presumptes coaccions als màxims exaccionistes de BPA perquè facilitessin dades bancàries. El cap de Govern, Toni Martí, va explicar que s’han fet les gestions oportunes després de rebre una gravació que conté la conversa que l’exagregat d’Interior de l’ambaixada espanyola va mantenir el 2014 amb el llavors conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, per advertir-lo de l’amenaça sobre el banc, en concret sobre Banco Madrid, filial de BPA. Martí va informar que en la gravació Barroso parlava de la possibilitat d’evitar la intervenció de Banco Madrid a canvi d’alguna cosa que, segons el cap de Govern, no es detallava en la conversa. En ser preguntat pel conseller del grup parlamentari Liberal Jordi Gallardo, sobre les accions que havia dut a terme el Govern respecte a aquesta qüestió, Martí va dir que ell mateix va enviar la gravació que li va proporcionar Higieni Cierco a la fiscalia un dia després d’haver-se trobat amb ell. Gallardo va retreure a Martí que no informés abans els grups parlamentaris sobre els passos fets pel Govern, mentre que Martí va lamentar el “to amenaçador” del conseller liberal.

LES RESTRUCTURACIONS EMPRESARIALS NO TINDRAN IMPACTE EN EL MARC FISCAL

El Consell va aprovar ahir el projecte de llei de reorganització empresarial que permetrà que les empreses puguin dur a terme operacions orgàniques (com ara fusions o divisions) sense patir sobrecost fiscal. Una circumstància que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va dir que suposa “un fre a l’evolució del creixement de les empreses”, i en aquest sentit va afirmar que la mesura aconsegueix que “els efectes de les operacions siguin neutres”, alhora que s’evita el risc d’evasió fiscal. El projecte va comptar amb el suport de tots els grups, tot i que la nota discordant la va donar el conseller de DA Carles Enseñat, que va criticar que el titular de Finances defensés que la llei entrés en vigor amb la seva publicació al Butlletí del Consell General –per evitar l’“efecte crida”– i no al BOPA. El parlament també va donar llum verd al Conveni de la Unesco contra la discriminació a l’ensenyament amb l’abstenció del PS pel fet de tractar-se d’un text del 60 que recull la segregació per sexes o la introducció de la religió.

tracking