Economia i competivitat

Els projectes d'inversió forana sumen 29 milions d'euros en quatre mesos del 2017

Saboya confirma la “consolidació” de les iniciatives de capital forà i calcula que arribin als 90 milions aquest any, el 3% del PIB

Els projectes d'inversió forana sumen 29 milions d'euros en quatre mesos del 2017

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El volum d’inversió estrangera va arribar als 29 milions d’euros els primers quatre mesos de l’any. Una xifra que per al ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, situa la previsió anual en els 90 milions, el que suposa el 3% del PIB, i per tant segons ell “confirma la consolidació” del capital forà que s’instal·la al país. Saboya va destacar que el nivell és similar al dels darrers dos anys, quan les iniciatives d’inversió estrangera van arribar als 98,1 milions d’euros l’any passat (el 3,8% del PIB) i als 97 el precedent amb 627 i 571 iniciatives que van tirar endavant. Saboya va afirmar que “seguim en aquesta velocitat” amb un volum situat “al voltant dels 90 milions” aquest any. Tot i que no es preveu per tant un augment de la inversió provinent de fora, el ministre va treure-hi ferro manifestant que “de consolidar-se al 3% del PIB em conformo”.

L’any passat es van autoritzar un total de 778 iniciatives, de les quals se’n van acabar formalitzant 627 –un 9% menys que el 2015– amb una inversió inicial de 155.000 euros de mitjana (l’any anterior havia estat de 170.000). Tot i aquesta davallada, Saboya, que va comparèixer ahir a la comissió d’Economia del par- lament per exposar les línies estratègiques del ministeri que encapçala, no va donar la xifra del total de sol·licituds rebudes els primers quatre mesos del 2017 ni tampoc la de la injecció de diners mitjana per part dels inversors.

562 llocs de treball el 2016

Sí que va esgrimir el total de llocs de treball que s’han creat a través d’aquest tipus d’activitats, amb 562 l’any passat i un total de 1.604 des que es va obrir el meló de la inversió estrangera, l’any 2012. Una xifra que representa el 30% del total de llocs de treball creats al país, un “molt bon resultat”, segons Saboya.

En la seva exposició davant dels consellers generals, Saboya va fer “autocrítica” perquè “la recuperació no es nota prou” i hi ha “la percepció que el creixement no es nota a tots els sectors per igual” i que “l’obertura econòmica no és prou ràpida”. Amb tot, va defensar que el panorama és “més amable” que fa uns anys perquè l’economia torna a estar a nivells del 2008. “Estem en el cinquè any consecutiu de recuperació” i la previsió de creixement per al 2017 se situa en el 2%, va indicar. En aquesta mateixa línia, es preveu un augment del 2,8% del nombre d’assalariats i una reducció de l’endeutament per sota de la barrera del 40%.

El ministre va explicar les apostes del seu ministeri, que inclouen els projectes relacionats amb la mobilitat, amb l’administració digital i amb l’acceleració de les iniciatives que el Govern té en cartera actualment. Pel que fa al concurs de les línies de bus, que va quedar desert, la directora de Transports, Irene González, va afirmar que s’està treballant en el “replantejament” del plec de bases “millorant-ne les condicions”. D’aquesta manera, va assegurar que s’estan reunint amb les companyies per mirar d’incloure les seves observacions. A més, a preguntes de la consellera general Rosa Gili va anunciar que s’ha fixat el 15 de novembre com a termini màxim per tenir enllestit el redactat el projecte de llei de l’emprenedoria i va adduir que s’ha retardat perquè s’ha hagut de fer una feina d’actualització de textos normatius.

FINESTRAT ÚNICA L'1 D'ABRIL QUE VE

Saboya va anunciar que el sistema de finestreta única, basat en un sol interlocutor per a l’usuari que vulgui fer tràmits amb l’administració, entrarà en funcionament l’1 d’abril de l’any que ve. La posada en marxa del projecte anirà precedida de la remodelació dels espais de l’edifici ubicat a Prat del Rull i de la formació dels treballadors de l’administració. Neus Soriano, secretària d’Estat de Comerç i Turisme, va afirmar, a més, que la voluntat és incloure-hi gradualment altres tràmits, com ara els corresponents a la CASS, a l’Agència Tributària o als comuns.

CONCURS PER AL SERVEI D'ONCOLOGIA I LLEI DE FERTILITAT, A FI D'ANY

El ministre va assegurar ahir davant dels parlamentaris que el plec de bases del concurs per prestar un servei integral d’oncologia al país veurà la llum a final d’any. Saboya va afirmar que per ara no tenen “cap garantia que algú s’hi presenti”, però que tot i així el plec inclourà la inversió per part de l’operador que es postuli per incorporar una unitat de radioteràpia. Si no se’n presenta cap, el Govern es plantejarà llavors “la participació del sector públic”. “La nostra data límit és el desembre d’aquest any, i veurem si aquest concurs és factible i si hi ha gent que està interessada a venir”, com ara l’Institut Baselga, va dir. En cas de no ser així, “agafarem altres solucions menys òptimes però que donin resposta a les mancances”, va argumentar. Així, si no s’hi interessa cap “operador de prestigi” l’executiu buscarà “una solució més modesta”.

Per altra banda, va apuntar que el projecte de llei de fertilitat entrarà a tràmit abans de final d’any i que estarà en “equilibri amb el respecte al marc constitucional i als principis ètics i a la capacitat d’atreure iniciatives empresarials”. “Espero ser capaç de trobar un text equilibrat i presentar-lo abans de fi d’any”, va avançar. A més, va posar de manifest que l’Institut Marquès i també el Brugada de cardiologia “continuen estant interessats” a instal·lar-se al país. “Els contactes amb operadors de prestigi i calibre continuen i esperem culminar els acords”, va dir.

tracking