L'adhesió a l'Agència Tributària s'ajorna un mes

La cònsol major es va reunir dimarts amb el ministre Cinca i li va transmetre que necessiten alguna “compensació” per entrar-hi

L'adhesió a l'Agència Tributària s'ajorna un mesCOMÚ ANDORRA LA VELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella ajornarà un mes la decisió sobre l’ingrés de la capital a l’Agència Tributària Nacional (ANT), segons va informar la cònsol major, Conxita Marsol, després de la junta de govern que es va celebrar ahir. En una reunió que es va produir dimarts passat entre Marsol i el ministre de Finances, Jordi Cinca, les dues institucions van acordar aquest recés per “acostar posicions i intentar trobar un punt que uneixi les dues parts, ja que a hores d’ara el tema econòmic encara pesa massa”, va manifestar Marsol. El comú esperarà ara una nova oferta del Govern per intentar revertir la situació, ja que “són molts diners per a nosaltres i hauríem de veure si trobem alguna manera que ens compensi, bé sigui reduint la quota o afegint altres serveis”. La corporació no s’oposa a entrar a l’Agència Tributària però “les condicions hauran de ser diferents”, va sentenciar Marsol.

Etiquetes:

La voluntat del comú és acabar formant-ne part però amb unes condicions que siguin menys oneroses per a la parròquia, ja que, segons va comentar la cònsol major en la darrera sessió del consell de comú, la xifra que hauria d’assumir serien uns 300.000 euros i aquesta és “massa alta per fer una feina que ja estem fent nosaltres mateixos. Sabem que l’Agència Tributària Nacional té sentit que existeixi però no pot ser que només ens costi diners. Hauríem de trobar algun altre al·licient que ens faci acabar de decidir-nos del tot”, va reiterar ahir Marsol. De totes maneres, la cònsol major és conscient que encara hi ha marge per a la negociació perquè aquesta institució no entrarà en funcionament de manera immediata i, segons va apuntar, “tinc entès que encara trigarà un any”.

Preu per parròquia

La majoria de comuns van donar suport a la creació de l’Agència Tributària Nacional però l’ingrés d’Andorra la Vella és fonamental per assegurar-ne la viabilitat. El mateix ministre Cinca va insinuar que sense la capital seria complicat que pogués tirar endavant encara que vàries parròquies s’hi mostressin favorables. Encamp n’és una i, segons van indicar fons comunals, les xifres sobre el cost de l’ATN serien de prop de 100.000 euros, encara que s’apunta que aquestes dades són provisionals i que estan extretes a “partir dels estudis que van fer els interventors mentre desenvolupaven el projecte”. Sant Julià de Lòria també seria de les partidàries de l’ATN però des del comú asseguren que encara no tenen una dada econòmica exacta sobre la part que els correspondria assumir, i que no en volen anticipar cap perquè “seria agosarat fer-ho fins que no hagin finalitzat els càlculs o les anàlisis oportunes”, van indicar.

Per la seva banda, Escaldes-Engordany ja havia declarat que el cost per a la corporació podria arribar als 115.000 euros. La cònsol major, Trini Marín, havia afirmat que entenia que fossin, amb Andorra la Vella, les parròquies que més hi aportessin perquè són les més grans i les que realitzarien més tràmits. Tot i això, Marín va mantenir que malgrat que les taxes comunals es paguessin a través d’una agència estatal, la proximitat amb els veïns no es perdria i seguirien acceptant els pagaments fraccionats d’aquelles persones que ho sol·licitessin. Ordino no ha emès cap informació però el cònsol major, Josep Àngel Mortés, també va defensar el projecte després de la darrera reunió de cònsols.

Canillo i la Massana, a fora

Les dues parròquies que sí que han dit que no en formaran part són Canillo i la Massana. La primera al·lega motius econòmics, pels 20.000 euros de cost, però també de proximitat, ja que no vol haver-se de desplaçar per fer uns tràmits que ara es fan a Canillo. Per la seva banda, David Baró, cònsol major de la Massana, va manifestar que afegir-se a l’ANT els suposaria entre 60.000 i 70.000 euros i això provocaria un augment que restaria la política de control econòmic que han fet aquesta legislatura.

tracking