Memòria de la fiscalia

El 98% dels condemnats pel Tribunal de Corts són homes

Corts va penar 99 persones de sexe masculí i només dues dones

El 98% dels condemnats pel Tribunal de Corts són homesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va dictar l’any judicial passat un total de 42 sentències. La gran majoria, 37, van ser condemnatòries i una petita part, cinc, van ser absolutòries. En total es va castigar 101 persones –en una mateixa sentència se’n pot penar diverses– i el 98% de les decisions van acabar amb homes condemnats. I és que 99 de les 101 persones condemnades eren de sexe masculí i només dues del femení. Quant als ciutadans absolts, la majoria també van ser homes, però el percentatge no va ser tan elevat. De les 25 persones absoltes, 16 eren homes i 9, dones.

Les sentències dictades pel Tribunal de Corts van comportar 29 penes de presó ferma (18 d’un any o més, quatre de sis mesos a un any, cinc de tres mesos a sis mesos i dues inferiors als tres mesos), 41 de presó condicional i dues d’arrest nocturn condicional. També es van dictar 27 penes de multa, sis d’expulsió del Principat, tres de privació del carnet de conduir, dues de suspensió d’ofici o càrrec i una d’inhabilitació d’ofici o càrrec.

Que el crim és una cosa d’homes ho evidencia el fet que les persones condemnades pels delictes menors i per les contravencions penals jutjades per Corts per economia processal també van ser majoritàriament de sexe masculí. Hi va haver 22 i 19 condemnes, respectivament, totes a homes. Quant als judicis ràpids per delictes majors es van realitzar 71 ordenances penals amb 99 condemnes. Es va penar 82 homes i només 17 dones.

D’altra banda, analitzant el nombre de processats sentenciats per Corts tant per delictes majors com per menors i pel Tribunal de Batlles, en aquest cas només per delictes menors, s’evidencia que la majoria dels condemnats són de nacionalitat andorrana. Dels 96 sentenciats, 19 eren nacionals, 15 espanyols i 12 portuguesos. Respecte a les 628 persones que van acceptar la condemna després de ser sotmeses a un judici ràpid, 214 tenien nacionalitat andorrana, 167 l’espanyola i 114 la portuguesa.

De les dades extretes de la memòria de la fiscalia, en aquest cas relatives a les diligències prèvies realitzades pel ministeri públic, destaquen les obertes per delictes contra la llibertat sexual. La fiscalia va obrir l’any judicial passat vint-i-dues causes. Tres per violació, quatre per actes sexuals sense consentiment a menors, dues per assetjament sexual, una per assetjament sexual a menors, una per abusos sexuals amb prevalença a majors d’edat i una per proxenetisme. I se’n van obrir deu per delictes relatius a la pornografia amb menors.

UNA MAJORIA DE PRESOS PREVENTIUS

El 52,7% dels interns al centre penitenciari de la Comella estaven en règim de presó preventiva, segons les dades facilitades pel Consell Superior de la Justícia (CSJ), que daten del 31 d’agost passat. A la presó, que té una capacitat per a 145 persones, hi havia internats 44 ciutadans, 41 homes i tres dones. De la totalitat dels presos, 23 (22 homes i una dona) ho estaven de forma preventiva i 21 (19 i 2) estaven complint la pena dictada per la justícia andor­rana. Quant a la situació dels presos preventius, nou estaven internats des de feia menys de 3 mesos, quatre feia entre 3 i 6 mesos, sis entre 6 mesos i un any, i quatre, més d’un any. El 52,7% de preventius està lluny del rècord del 2014, quan n’hi va haver un 77%.

ELS POSITIUS DISPAREN ELS DELICTES CONTRA LA SEGURETAT VIÀRIA

L’any judicial anterior –que va des del juliol del 2016 al juny del 2017– va registrar un increment del 18,8% dels delictes contra la seguretat viària respecte a fa dos exercicis, ja que segons les dades recollides en la memòria de la fiscalia en aquest període se’n van cometre 290, augmentant en 46. Els delictes per conduir sota la influència de les begudes alcohòliques van créixer gairebé un 20% en enregistrar-se 268 positius, 44 més que en l’any judicial 2015-2016, quan van ser 224. En l’anterior any judicial es van disparar els positius per conducció sota la influència dels estupefaents. Van ser 14, un 75% més dels registrats fa dos anys judicials, que van ser vuit. Els delictes per conducció temerària, però, es van reduir un 33%, passant dels 12 de fa dos exercicis als vuit.

Dels 268 delictes per conduir sota els efectes de l’alcohol, 230 es van resoldre via ordenança penal, i la totalitat de les infraccions per positiu en estupefaents també van rebre sentència a través del judici ràpid. La mateixa solució es va emprar per resoldre els vuit delictes per conducció temerària.

Respecte d’altres delictes, destaca que en l’exercici tancat a final de juny es van instruir set procediments referits a delictes contra el medi ambient. Van ser set diligències prèvies per causes que obeïen a maltractaments a animals. Es van obrir, d’altra banda, dues causes per delictes contra el sistema bancari i financer. Concretament, per ús d’informació privilegiada.

Es van arxivar 463 procediments en constatar-se que el fets objecte d’examen no eren constitutius d’infracció penal.

tracking