Obertura de l'any judicial

El judici del 'cas BPA' començarà al gener

El president del CSJ assegura que aquell mes se celebrarà la primera audiència a Prada Casadet

El judici del 'cas BPA' començarà al generFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va anunciar ahir que el judici sobre la causa general de Banca Privada d’Andorra (BPA) començarà el gener de l’any que ve. L’auditori de Prada Casadet, que el CSJ ha llogat per als pròxims dos anys, serà l’escenari d’un judici en què estan processades 25 persones, entre les quals l’ex-director general de BPA, Joan Pau Miquel. El judici del cas BPA, del qual encara no s’ha tancat la instrucció, se celebrarà, de confirmar-se la data anunciada per Casadevall, quan faltin dos mesos perquè es compleixin tres anys des que la FinCEN va emetre la nota contra l’entitat andor­rana i va provocar la seva intervenció.

El president del CSJ va anunciar la data del judici en declaracions als mitjans de comunicació després de la celebració, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, de la cerimònia d’obertura de l’Any judicial. Abans, en el seu discurs, havia recordat que la institució havia llogat per dos anys l’auditori de Prada Casadet per tal de poder fer-hi les audiències públiques de gran aforament que derivin dels assumptes relacionats amb temes de blanquejos de capitals i de criminalitat organitzada.

En aquests moments, va explicar, s’està adequant la sala per disposar d’una tarima per encabir-hi els magistrats, la fiscalia i una trentena llarga d’advocats. L’auditori, va assenyalar Casadevall, està llogat fins que entri en servei la nova seu de la justícia (no serà fins a final del 2019) i a la sala es celebraran altres judicis rellevants.

Menys delictes i menys causes

La cerimònia d’obertura de l’Any judicial va servir a la fiscalia per donar comptes de la seva activitat en l’exercici que ha anat del juliol del 2016 al juny del 2017. Durant aquest període judicial es van iniciar 4.634 causes penals, 123 menys que en l’anterior, fet que representa una caiguda del 2,59%, i es van perseguir 5.127 infraccions penals, és a dir, se’n van investigar 42 menys, un 0,81%.

Respecte als tipus d’infraccions, van caure un 7,6% els delictes contra la salut pública, és a dir per consum o tràfic d’estupefaents, que van ser 798. Segons va explicar el fiscal general, Alfons Alberca, aquesta reducció seria responsabilitat de la caiguda de les contravencions penals per consum d’haixix. Malgrat haver caigut aquest tipus de delictes, Alberca va recordar que els dar­rers anys s’han incrementat els decomisos de droga.

“S’està treballant bé tant des del servei de policia com des de les investigacions a fi d’atacar el que són els casos de tràfic”, va indicar el fiscal general, que va afegir que aquests “són els importants per la societat perquè hi ha menys quantitat de droga que es pot difondre entre el jovent o la resta de ciutadans”.

Un any més, els principals delictes van ser els relacionats amb el patrimoni –1.771 amb una reducció de l’1,23% respecte a l’exercici anterior–, mentre que els fets contra les persones, amb 1.130, es van situar en segona posició. Destaca l’increment d’un 15,3% en aquest tipus de delictes. Alberca va subratllar al respecte la incoació de dues causes per assassinat i dues altres per homicidi, totes en grau de temptativa.

7.000 noves causes a la Batllia

En l’exercici 2016-2017, van entrar a la Batllia unes 7.000 noves causes. La majoria corresponents a la secció d’instrucció (4.293), seguida de la civil (2.449), l’administrativa (254) i la de menors (93). De la totalitat de les entrades a la secció d’instrucció, 229 van correspondre a comissions rogatòries. L’any judicial es va tancar amb 243 comissions rogatòries evacuades i 58 pendents. En el cas de la civil, en van entrar 175, es van evacuar 124 i hi ha 26 pendents.

El judici del 'cas BPA' començarà al gener

tracking