RELACIONS INTERNACIONALS

Espanya agraeix la posició d'Andorra en el procés català

El representant del govern de Madrid, Manuel Montobbio, deixa oberta la porta al diàleg però dins del marc constitucional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador espanyol al Principat, Manuel Montobbio, va agrair ahir el posicionament del Govern andorrà respecte al procés català. Ho va fer en el discurs que va fer en un hotel de la capital amb motiu de la celebració del Dia nacional d’Espanya. En una lectura en què va intercalar el català i el castellà, Montobbio va lloar el discurs que ha mantingut l’executiu del Principat “a favor del respecte al marc constitucional i del diàleg”, i també va fer referència al discurs a favor de la unitat d’Espanya i a favor del diàleg que també ha defensat en els últims dies la Unió Europea i la comunitat internacional.

Montobbio no va sortir de la línia fixada pel govern espanyol sobre la situació a Catalunya dos dies després que el president català, Carles Puigdemont, suspengués la declaració d’independència per obrir vies de diàleg. L’ambaixador espanyol al país va oferir diàleg però dins del marc de la Constitució. Va explicar que no es podrà sortir de l’“encreuament” sense respectar “la Constitució i vigent normativa estatutària i legal”.

Tot i que va deixar oberta la possibilitat de reformar la Carta Magna, Montobbio va dir que per fer-ho cal utilitzar les “vies” establertes. L’ambaixador es va mostrar esperançat per trobar una solució al conflicte català i va afirmar que “l’enraonament, l’encontre i l’entesa són possibles”.

Montobbio va apostar per un discurs ple d’expressions literàries per defensar el posicionament de l’estat espanyol respecte al procés català. Basant-se en els poemes de L’Atlàntida i Canigó de Jacint Verdaguer, l’ambaixador espanyol va demanar buscar ponts per al diàleg i per poder trobar una entesa. “Cerquem arrels, com a Canigó. Cerquem ponts, com a L’Atlàntida”, va dir Montobbio davant dels assistents, entre els quals hi havia, entre d’altres, el cap de Govern, Toni Martí i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

El 2018, “un any decisiu”

En el seu discurs, Montobbio també es va referir als reptes que afronta el Principat de cara als pròxims anys, com ara l’acord d’associació amb la Unió Europea. El màxim representant de l’estat espanyol al país va explicar que el 2018 serà un “any decisiu”, ja que se sabrà amb més concreció el contingut de la futura entesa amb Brussel·les. Montobbio va afirmar que si “s’avança conforme al calendari negociador previst, podrem conèixer en bona mesura els seus elements definidors”. A més, va manifestar la “ferma voluntat i compromís” d’Espanya per “contribuir al creixement i comprensió” tant d’Andor­ra com de la Unió Europea i de les diferents especificitats.

L’ambaixador espanyol també va remarcar que l’any que ve serà important de cara a confirmar la candidatura del Principat per acollir la Cimera Iberoamericana del 2020. Montobbio va dir que la candidatura per acollir aquest esdeveniment com l’acord amb la Unió Europea poden constituir “un gran salt qualitatiu en la inserció internacional d’Andorra”. Montobbio va recordar al mateix temps el 25è aniversari de la Constitució del país que es commemorarà el mes de març vinent i va destacar les bones relacions bilaterals entre Andorra i Espa­nya, que han permès un “desenvolupament en totes les polítiques públiques”.

EL GOVERN DESTACA ELS MOVIMENTS PER DESENCALLAR LA CRISI

Després de l’acte amb motiu del dia de la Hispanitat, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, va destacar que les relacions bilaterals que mantenen Andorra i Espanya són “molt positives” i l’objectiu és que “vagin creixent”. La titular d’Exteriors va posar en relleu, alhora, la cooperació que manté el Principat amb Catalunya. Després dels últims moviments polítics tant del govern català com de l’executiu espa­nyol, Ubach es va mantenir en el posicionament del Govern respecte a les relacions entre Madrid i Barcelona, i va demanar “diàleg” dins del marc de la Constitució espanyola. Al mateix temps, Ubach va celebrar els moviments que hi ha hagut per intentar desbloquejar la crisi institucional al país veí. Ubach va afirmar que el Principat manté contactes regulars tant amb l’ambaixador espanyol a Andor­ra com des de l’ambaixada andorrana a Madrid amb el ministeri d’Exteriors espanyol.

Pel que fa a l’última ronda de negociacions que el Govern va mantenir amb la Unió Europea per l’acord d’associació, la ministra d’Afers Exteriors va afirmar que les trobades amb Brussel·les van ser “positives”. Durant aquestes trobades, Ubach va dir que no només es va parlar de la lliure circulació de mercaderies i del tabac, sinó que també es va tractar la qüestió sobre la lliure circulació de serveis. Sobre la referència de Montobbio de precisar l’acord d’associació l’any que ve, Ubach va optar per la prudència i va assegurar que caldrà seguir negociant i treballant perquè es tracta d’un text “molt llarg i feixuc”.

Espanya agraeix la posició d'Andorra en el procés català

tracking