Seguretat social

La CASS reclama 1,5 milions d'euros per cotitzacions impagades

La parapública activa el procés d’embargament a 166 persones, la majoria autònoms

La CASS reclama 1,5 milions d'euros per cotitzacions impagadesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social reclama 1,58 milions d’euros en concepte de cotitzacions impagades a un total de 166 persones, la majoria treballadors per compte propi. La Seguretat Social va fer públic ahir un edicte al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) per tal d’activar l’embargament als deutors, als quals no s’ha pogut localitzar, després que no hagin respost als requeriments de pagament voluntari. Ara el procés que s’activa és que les persones concernides tenen deu dies per tal d’informar la CASS dels béns o patrimoni propis que podrien cobrir aquests deutes. Si aquesta relació no arriba a la parapública o ho fa “de manera defectuosa”, assenyala l’edicte, “la CASS podrà instar tercers perquè col·laborin en la identificació d’actius del deutor i també perquè facilitin l’embargament”.

Les cotitzacions impagades cor­responen al període entre el 2012 i aquest mateix any. Les quantitats reclamades varien força: els deutes més elevats s’enfilen fins als 18.000 euros. El més baix se situa prop dels 800. La cotització dels autònoms va passar a esdevenir un problema amb l’entrada en vigor de la modificació de la Llei de la CASS, l’any 2009. Aleshores l’aportació a la Seguretat Social passava a ser obligatòria per als treballadors per compte propi, malgrat que a aquells que ja feien l’activitat abans del 2009 se’ls va prorrogar l’obligació fins al 2013. Un nombre important d’autònoms no va fer front a les noves obligacions perquè les desconeixia. Mai no es va acabar de precisar, però, a quants treballadors per compte propi afectava ni la quantitat a què s’elevava el deute.

Els afectats per l’edicte publicat ahir també tenen la possibilitat d’interposar un recurs davant el consell d’administració de la CASS. El termini per fer-ho és d’un mes a comptar des d’ahir, quan es va publicar el requeriment. No obstant això, segons l’edicte, “la interposició del recurs no suposa la suspensió de l’execució de l’acord d’embargament, tret que els deutors relacionats aportin garantia suficient per cobrir els deutes”.

La CASS va signar un acord amb la cambra de saigs per a l’execució d’impagaments.

tracking