centre penitenciari

Ocupació atén en 3 anys 59 expresos per trobar-los feina

Tarroch considera bo el nivell de reinserció laboral, malgrat que una part torna al país d’origen

Ocupació atén en 3 anys 59 expresos per trobar-los feinaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat dels 115 presos que ha sortit del centre penitenciari de la Comella els últims tres anys, fins a 59, s’ha donat d’alta al Servei d’Ocupació, si bé només 6 han trobat feina mitjançant aquest recurs. Actualment, n’hi ha quatre inscrits. El director del centre penitenciari, Francesc Tar­roch, admet que són xifres “baixes”, tot i que en fa “una valoració positiva”, perquè malgrat que no ens consta la xifra, la majoria dels interns que deixen enrere la presó “troben feina”, diu Tarroch. La dificultat de tenir dades recau en el fet que una part important d’expresos són residents o no residents que retornen als seus països. “Molts recorren a la pròpia família, que els fa de xarxa de suport i els busca feina”, comenta Tarroch, que hi afegeix que també s’ha trobat feina a exinterns a través “d’empreses col·laboradores” de la presó, que són les que ofereixen petits treballs remunerats als interns durant el compliment de la pena. Actualment, amb el propòsit de resocialitzar i fomentar la posterior reinserció, hi ha conveni d’aquest tipus “amb Andorra Telecom, amb una impremta per a tasques senzilles d’ensobrar i enganxar carpetes, i també hi ha hagut col·laboració amb una empresa que treballa amb leds”, recorda Francesc Tar­roch. Tarroch diu que les tasques s’encarreguen als homes o dones interns, depenent de les característiques de cada feina.

De tots els exinterns que en els últims tres anys s’han arribat a donar d’alta al Servei d’Ocupació, hi ha 49 persones que si bé hi han estat donades d’alta, ja no ho estan per motius diversos, segons dades facilitades pel Servei d’Ocupació. Així, n’hi ha que han trobat feina “per mitjans propis”, comenta Tarroch. Si bé també hi ha qui ha deixat d’estar-hi d’alta per baixa mèdica o per haver-hi deixat caducar el currículum.

La voluntat de reinserció, segons Tarroch, és bona. En aquest sentit, el director del centre penitenciari assenyala que els diferents cursos d’adaptació a la vida laboral que s’imparteixen a la presó i pels quals s’obté un diploma, tenen molt de seguiment. “Fem cursos de manipulació d’aliments, de neteja de cuines, d’informàtica bàsica o primers auxilis, que permeten obtenir un coneixement i un diploma per a la reincorporació al món laboral”, recorda Francesc Tarroch, que posa en relleu que fa dos anys que es col·labora amb el ministeri d’Educació, a través de la incorporació del monitor educatiu, de manera que s’hi ha implementat amb èxit la formació reglada. “Són cursos que podrien fer a fora, la mateixa titulació”, destaca.

Acceptació dels cursos

“Els cursos donen titulació o una base per a la incorporació al món laboral i tenen una acceptació extraordinària, tots els interns hi són inscrits”, indica Tarroch, que recorda que han arribat a tenir un intern que va cursar un primer curs universitari.

LA XIFRA

43 interns són els que hi ha al centre penitenciari actualment, més tres que ho són en règim obert. Hi ha tres dones i la resta són homes. No hi ha cap menor d’edat. Al llarg del 2017 s’han registrat 41 ingressos a la presó de la Comella.

tracking