Ladislau Baró preveu que la feina de la comissió BPA acabi al març

El president demòcrata destaca que s’han de començar a elaborar les conclusions que després es discutiran
i aprovarà el Consell

Ladislau Baró preveu que la feina de la comissió BPA acabi al marçFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de la comissió parlamentària creada arran de la crisi de BPA es prolongaran encara fins “com a molt tard el març o l’abril”, que és la data que el president del grup parlamentari demòcrata i de la comissió, Ladislau Baró, augura que l’informe de les conclusions hauria d’estar al ple del Consell General “per ser discutit i aprovat”. Assegura que la feina, “tancada no ho està, però n’hi ha molta de feta”, i entre la part pendent situa “elaborar totes les conclusions més d’enquesta i intentar fer una mica més de radiografia dels fets”, i precisa que hi ha hagut moltes compareixences i que hi ha “unes actes enormes que cal acabar de filtrar i sempre hi pot haver algun element nou, però es pot passar a fer les conclusions”, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Etiquetes:

Baró assenyala, però, que hi ha una altra part “de prospectiva que també porta una feina preliminar força important” en la qual es plantegen les modificacions legislatives i organitzatives dels òrgans supervisors i en general “quines haurien de ser les noves pautes de regulació del sistema financer i no està tancada”. Per avançar en aquest segon àmbit, la comissió BPA té pendent “des del final de l’anterior període de sessions una compareixença del ministre de Finances, Jordi Cinca, per acabar d’articular la feina”, indica el president del grup parlamentari de DA, per afegir que també caldrà “alguna feina d’assessors per perfilar el garant en última instància, que crec que és el gran tema sobre el qual de cara al futur ens interessa reflexionar”.

Liquiditat per al sistema

L’objectiu en aquest cas és determinar “quin ha de ser el paper de l’FMI, que no és ben bé de garantir en última instància, sinó que en cas de crisi doncs pot aportar liquiditat al sistema”, destaca Baró. I reconeix que per acabar de fixar aquest posicionament “no hi ha consens del tot. El grup socialdemòcrata té reticències no radicals, no frontals, però sí que vol tenir més informació dels costos que pot representar per a l’Estat andorrà formar part d’aquest organisme internacional i els avantatges que se’n poden obtenir”. El demòcrata apunta que a més s’obre una via “interessant” que pot venir vinculada de manera més o menys directa amb l’acord d’associació que el Govern està negociant amb la Unió Europea quant al garant en dar­rera instància, i sosté que “ens agradaria, amb aquestes sessions amb el ministre més el treball d’assessors, poder avançar una mica més en aquestes qüestions i hauríem de mirar de tancar un posicionament”.

Ladislau Baró es mostra convençut que la feina de la comissió BPA permetrà “presentar un balanç força positiu i després haurem de discutir, i ho hem parlat internament una mica, si es dona continuïtat a aquesta comissió en properes legislatures, o com a mínim començar-ho a valorar”, una decisió que recorda que s’hauria de prendre pels consellers escollits per a la legislatura vinent. Si la feina de la comissió es prorroga tal com estima el seu president cap al primer trimestre del 2018 coincidirà amb la celebració del judici de BPA, previst per a principis de l’any vinent, tot i que Baró considera que “un cop arribarà al Consell la comissió ja haurà debatut i no crec que hi hagi amb els informes finals, tot i que tampoc ho sé segur, uns elements de controvèrsia majors, però no anticipem”.

El president del grup parlamentari demòcrata remarca que ara els esforços dels consellers s’estan concentrant al voltant de la reforma comunal i de l’aprovació de les noves lleis de transferències i competències i de les discussions jurídiques sobre la constitucionalitat de les mateixes, i per això preveu que “la comissió reprendrà de seguida els treballs i d’aquí a Nadal hauria d’estar tot embastat”.

tracking