Fiscalitat

Un 14% més de declaracions de l'IRPF respecte a l'any passat

Les 14.701 presentades superen en un 7% les previsions pel departament de Tributs i Fronteres

Un 14% més de declaracions de l'IRPF respecte a l'any passatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de presentació de la declaració de l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF) es va tancar dilluns passat amb un miler més de tramitacions de les previstes pel departament de Tributs i Fronteres. En concret, s’han presentat dins del termini 14.701 declaracions, un 7% més de les previstes per l’executiu (13.700) i un 13,8% més de les que es van formalitzar l’any passat (12.920) dins del període voluntari. La campanya que es va tancar dilluns, la segona des que es va posar en marxa aquesta figura impositiva, correspon a l’exercici 2016.

“El balanç és altament positiu per la normalitat que hem aconseguit en aquesta segona campanya”, va assenyalar en declaracions al Diari el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, que va indicar que el fet que s’hagin presentat un miler de declaracions més de les previstes respon que s’ha tramitat dins del període voluntari una xifra molt més elevada que l’any anterior. Cal recordar que l’any passat es van presentar 13.400 declaracions corresponents a l’exercici 2015 i que a les 14.701 d’enguany encara s’hi hauran de sumar les que s’entreguin fora de termini.

Del total de declaracions presentades, un 65% s’han fet de manera presencial, i el 35% restant per via telemàtica. Les 5.213 declaracions tramitades per Internet suposen un increment del 46% respecte a les 3.555 que es van presentar per aquesta via l’any passat. L’augment de les tramitacions on line també hauria ajudat a l’increment global de la presentació de declaracions. Les presentades a l’oficina de Tributs i Fronteres han estat 9.488, un 1% més que l’any passat (9.365).

Presentacions de darrera hora

Hinojosa també va voler destacar el fet que no s’han repetit les aglomeracions que hi va haver l’any passat a l’oficina del departament els darrers dies hàbils per a la presentació de declaracions, tant per l’arribada massiva d’obligats tributaris com pels problemes telemàtics que hi va haver i que van dificultar la presentació de declaracions per via telemàtica. “Malgrat que més del 50% s’han presentat al setembre”, va dir el director general del departament, “no s’han registrat incidències a destacar”. Va dir que la mitjana d’espera dels obligats tributaris en els moments de màxima afluència a l’oficina no va superar els 25 minuts.

Segons les dades de Tributs i Fronteres, els cinc primers mesos del període voluntari (d’abril a agost) es van presentar unes 6.400 declaracions de la renda. A partir del setembre i fins la finalització del període voluntari, el 2 d’octubre passat, se’n van registrar 8.300. És a dir, que el 56,5% de les declaracions s’han presentat el darrer mes. Tributs alertava ahir que les dades presentades són les registrades al tancament del període voluntari, però que poden variar lleugerament amb l’anàlisi aprofundida de les declaracions.

D’altra banda, i respecte la propera campanya de la renda, la tercera des que Andorra va adoptar aquest impost, Hinojosa va explicar que el departament posarà èmfasi a potenciar les declaracions telemàtiques amb la millora constant del portal on line per reduir encara més les tramitacions presencials. També va explicar que la de l’IRPF és una campanya molt llarga i que “continuarem insistint que hi ha sis mesos de campanya i que no cal anar a última hora”.

Uns 24 milions d’euros

Respecte a la recaptació de l’impost, el director general va admetre que encara és d’hora per saber quants diners s’ingressaran, i va assenyalar que podria ser similar als de l’any passat o amb un lleuger augment. La primera campanya de l’IRPF van suposar 24 milions d’euros per a l’Estat.

tracking