Reportatge

Perills del turisme

Una mostra per a joves de 12 a 16 anys consciencia sobre els riscos mediambientals i de massificació del sector, i el ministre Camp veu necessàries polítiques “amb criteris de sostenibilitat”.

Perills del turismeAna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Explicar bé als joves conceptes com ara el de gentrificació i parlar-los de l’impacte del turisme en el canvi climàtic i el medi ambient o de la importància de marcar una línia vermella entre l’ús i l’abús de la cultura com a reclam són alguns dels objectius de l’exposició Turisme sostenible, inaugurada ahir per Govern, amb col·laboració de FEDA, l’Institut d’Estudis Andor­rans i Andorra Sostenible, al centre de formació professional d’Aixovall, i com una de les activitats de l’any internacional sobre la matèria. El ministre de Turisme, Francesc Camp, va recordar que a Andorra “no hi ha massificació”, si bé calen polítiques turístiques “amb criteris de sostenibilitat”. Camp va reconèixer que “cada vegada s’haurà de tenir més en compte en quines valls hi pot haver més impacte” per “veure si caldrà dosificar-hi el nombre de persones”.

“Als parcs naturals hi ha uns comptadors, no hem arribat al seu sostre, però si algun dia arriba el cas caldrà tenir-ho en compte i potser limitar-hi l’entrada”, va suggerir Camp. El ministre va dir que l’augment de turisme, que suma 1.200 milions de moviments al món i que el 2030 assolirà 1.800 milions, té efectes positius per a l’economia dels territoris, però presenta pitjor cara, amb episodis de massificació.

Els tretze plafons de la mostra són per a joves de dotze a setze anys, i en el futur es podran veure a la planta baixa del ministeri d’Educació i a les escoles que ho vulguin. Segons el ministre d’Educació, Èric Jover, d’entrada la visitaran un miler d’estudiants de les escoles que formen part de la xarxa de centres associats amb la Unesco. L’exposició també parla de l’evolució de tot plegat i exposa un cas del país: Don Guillem d’Areny-Plandolit, que va promoure la Nova Reforma del 1866, que el segle XIX va visitar llocs tan remots com el Japó.

tracking