Reaccions a l'1-0

Els partits polítics no assoleixen el consens sobre Catalunya

Martí no aconsegueix que tots els grups pactin un posicionament unitari i el Govern manté el silenci tot i les opinions individuals

Els partits polítics no assoleixen el consens sobre Catalunya

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí es va reunir ahir amb els grups polítics per intentar consensuar un posicionament conjunt, de perfil baix, sobre els incidents de diumenge a Catalunya, però no se’n va sortir. Pel que fa al fons, respecte a la legalitat o no del referèndum o del procés independentista, totes les forces coincideixen que és un assumpte intern espanyol sobre el qual no s’ha d’opinar. Però respecte a les agressions de la policia espanyola i altres incidents de l’1-O hi ha divergències. Martí vol molta pausa i evitar un pronunciament contundent que pugui posar en perill les bones relacions amb Espanya. I aquí el PS s’oposa en manifestar que no es pot deixar de denunciar i criticar les agressions a manifestants civils pacífics, la vulneració de drets, la intervenció de les comunicacions informàtiques o d’altres actuacions de diumenge. Els liberals estan més propers a la línia de Martí, especialment Josep Pintat, tot i que alguns membres del grup parlamentari ja havien denunciat durant la jornada de diumenge les càrregues policials.

A la trobada hi havia Toni Martí, Jordi Cinca i Maria Ubach, per part de l’executiu; Josep Pintat, Joan Carles Camp i Ferran Costa, pels liberals; Pere López i Rosa Gili, del PS, i Víctor Naudi, d’SDP. L’executiu, que ahir es va tornar a reunir, aposta, de moment, pel silenci sota la premissa que si cap gran estat europeu s’ha pronunciat oficialment tampoc ha de ser Andorra el primer de la classe. El gabinet de DA prefereix esperar els esdeveniments que s’han de desencadenar els propers dies a conseqüència de l’1-O. No hi haurà pronunciament oficial encara que els ministres que es trobin en actes poden fer declaracions sobre el tema.

Tot i que els partits polítics ja ho van fer diumenge, alguns representants van continuar valorant ahir l’actualitat catalana tot i que van optar més aviat per la prudència. El ministre de Turisme, Francesc Camp, va explicar que el que va succeir a Catalunya diumenge “no és un fet puntual”. “La situació evidentment ens preocupa”, va reconèixer el ministre de Turisme, que va afegir que és molt d’hora encara per avaluar si la situació política i social a l’altre costat de la frontera pot afectar el sector turístic del Principat. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, per la seva banda, va lamentar la violència emprada per les forces policials espanyoles malgrat que no va parlar explícitament de condemna. “Jo crec que el Govern d’Andorra o des de la nostra formació sempre hem de deplorar la utilització de la violència, sigui per la banda que sigui”, va afirmar Jover, que va apel·lar el govern català i espanyol al diàleg. El ministre d’Educació i Ensenyament superior va explicar que hi ha “neguit” atès que molts andor­rans tenen lligams “afectius” i “familiars” amb Catalunya.

Pel que fa a l’oposició, el conseller del grup parlamentari liberal Ferran Costa va dir que és “evident que cal un diàleg polític” entre les dues parts, i va qualificar la consumació “d’un fracàs polític en majúscules”. “Calen solucions polítiques per a un problema polític”, va afegir Costa, que alhora va alertar que cal ser “molt curosos” amb aquests esdeveniments i “respondre de manera adient a tot el que passi de manera puntual”. “Nosaltres òbviament som un país que geopolíticament podem fer el que podem fer”, va afirmar. La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili va condemnar les actuacions “desproporcionades cap a gent indefensa que només volia fer posicionaments pacífics”. Preguntada per la resposta que ha de donar el Govern respecte als fets de diumenge i les relacions que manté el Principat tant amb Catalunya, com amb l’estat espa­nyol, Gili va dir que “la diplomàcia és un món delicat”. “Andorra és un país petit, podem arribar a ser vulnerables”, va reconèixer la consellera socialdemòcrata.

També es va referir a l’1-O a Catalunya la subsíndica general, Mònica Bonell, que va afirmar que durant la junta de presidents d’ahir no es va parlar d’aquest tema. En la roda de premsa posterior a la trobada, Bonell va manifestar que “com a andorrans cal ser prudents”, i va emplaçar el govern català i l’espanyol a dialogar. “Si no esperés [que es pot reprendre el] diàleg, mala demòcrata seria”, va afirmar Bonell. La subsíndica general també va afegir que a Catalunya s’ha evidenciat “una ruptura social” i el diàleg, que ara “no flueix”.

TROBADA AMB L'AMBAIXADOR

L’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, es va desplaçar ahir fins a l’edifici administratiu, on va mantenir una reunió amb la ministra d’Exteriors, Maria Ubach. L’origen de la trobada, segons fonts properes a l’afer, no ha estat revelat i es desconeix si ha estat el Govern d’Andorra qui ha demanat la presència per tenir informació dels esdeveniments que s’estan succeint al país veí o si ha estat Montobbio qui ha demanat l’encontre. A la trobada entre la ministra i el diplomàtic s’hauria parlat de la visió d’Espanya respecte a com està la situació i del posicionament d’Andorra, segons van comentar altres fonts coneixedores del cas.

CONCENTRACIÓ UNIVERSITÀRIA PER REBUTJAR LA REPRESSIÓ POLICIAL

SANT JULIÀ DE LÒRIA. Alumnes i professors de la Universitat d’Andorra (UdA) van mostrar ahir la seva “solidaritat amb el poble de Catalunya” i el rebuig a la repressió policial durant el referèndum de diumenge. Els manifestants es van aplegar a les dotze del migdia davant de l’UdA per mostrar el seu “compromís amb els respecte als drets humans”.

Els partits polítics no assoleixen el consens sobre Catalunya

tracking