sanitat

Una donació de cordó umbilical del país ajuda a salvar la vida d'un nen

S’ha realitzat el segon trasplantament d’èxit amb una unitat recollida a Andorra

Una donació de cordó umbilical del país ajuda a salvar la vida d'un nenSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de seguiment del programa de donació d’unitats de sang de cordó umbilical va celebrar ahir la reunió anual a l’edifici administratiu del Govern per valorar els resultats assolits i va informar d’una de les fites que s’han produït els darrers mesos: durant el primer semestre d’aquest any s’ha realitzat un segon trasplantament d’èxit amb una unitat de sang de cordó recollida a Andorra i que ha servit per salvar la vida d’un nen de set anys. Durant la reunió, tal com va destacar l’executiu, es van abordar, d’un costat, les elevades xifres de donació i, de l’altre, la seva qualitat, “que afavoreix la seva utilització en trasplantaments”. En aquest sentit, van recordar que durant els quatre anys que fa que funciona el programa se n’han realitzat dos, el primer el 2014 i l’altre ara fa pocs mesos.

“Els membres de la comissió han ressaltat l’elevada participació de les dones d’Andorra, així com l’excel·lent treball dels professionals de la salut implicats”, van emfatitzar des del Govern, tot recordant que durant l’any passat el 54% de les dones que van donar a llum estaven inscrites com a donants i que fins al juny del 2017 aquesta proporció s’havia elevat fins al 59%. Fer factible la donació de la sang de cordó umbilical era una vella aspiració que es va fer possible un cop es va tancar un acord amb l’Estat veí del sud, que havia de donar l’autorització perquè les unitats travessessin la frontera i es poguessin emmagatzemar al Banc de Sang i Teixits de Catalunya per tal de participar al programa estatal de donació i trasplantament.

A la trobada celebrada ahir, que va estar presidida pel ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, hi van assistir responsables del banc català, de les organitzacions espanyola i catalana de trasplantaments, del registre espanyol de donants de medul·la òssia, així com del ministeri de Salut, del SAAS i de la Fundació Crèdit Andorrà, que finança les campanyes de promoció del programa de donació.

tracking