sanitat

Els metges s'indignen amb el col·legi pel conveni amb la CASS

El nou escenari canvia totalment la feina dels facultatius i no es va exposar en una assemblea

Els metges s'indignen amb el col·legi pel conveni amb la CASSXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord que van firmar la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i el Col·legi de Metges canvia tot el model d’atenció sanitària. Estableix la figura del metge de capçalera (referent) que marcarà el sistema sanitari de forma global i fixa una sèrie de deures i obligacions als facultatius. És el canvi més important a la sanitat andorrana, i la majoria dels metges, tant generalistes com especialistes (segons les fonts consultades) estan indignats amb el Col·legi perquè no se’ls ha consultat el contingut. Diferents facultatius van explicar que existeix un sentiment barrejat d’indignació i impotència perquè no s’hagi posat damunt la taula quines eren les noves regles del joc que instava la CASS perquè fossin els afectats (tots els metges) els que decidissin si hi estaven o no d’acord.

Els facultatius, segons les mateixes fonts, consideren inconcebible que la transformació global de la professió no s’exposi als que s’hi veuran implicats. Tots els metges consultats van coincidir que es van assabentar per la premsa dels canvis que s’experimentaran. Entenen que aquesta no era la renovació d’un conveni més, sinó que s’ha obert la porta que es canviï el model sanitari tal com s’ha desenvolupat fins ara. Tant a generalistes com a especialistes els canviarà tot, però els més afectats seran els especialistes. La seva situació obre moltes incògnites un cop el conveni estableix que la nova ruta sanitària fa que el pacient no vagi directament a l’especialista. Serà un model a l’espanyola, on d’entrada la visita es farà al metge de capçalera, que decidirà si cal derivar el pacient a l’especialista o no. Els especialistes consultats van comentar que la incertesa és màxima entenent si es produirà o no una baixada important del nombre de pacients.

Cal recordar que el Govern no ha determinat encara quina serà la penalització econòmica que tindrà el pacient en cas d’anar a visitar directament l’especialista. Aquest col·lectiu veu que els dos camins tenen conseqüències molt diferents. Si la penalització és mínima, com defensa el ministre, Carles Álvarez, es pressuposa que la major part dels pacients continuarà com fins ara i l’afectació serà mínima. Si la penalització és important, tal com defensa el director del SAAS, Josep Maria Piqué, derivarà molt possiblement en un canvi d’hàbits dels pacients i una reducció de la feina per als especialistes. Les fonts consultades comenten que a més de la falta d’informació s’ha firmat una sèrie de compromisos sense saber exactament què comportaran.

INCÒGNITES SOBRE VISITES A DOMICILI

Els generalistes passen a tenir l’obligatorietat de fer visites a domicili als pacients que ho demanin i que els hagin elegit com a metge referent. Aquest és un dels punts polèmics, perquè molt possiblement obligarà als facultatius que més pacients tenen a reduir-ne el nombre. El repartiment de tots els pacients d’Andorra també genera dubtes respecte a com es podrà fer, ja que actualment hi ha diferències molt grans entre la quarantena de generalistes exercents.

tracking