equipament energètic

Els veïns de l'Aldosa rebaten Govern per l'ETR

L’entitat mobilitzada creu que “hi ha falta de voluntat” per buscar una alternativa a la Gonarda i dubta que la inversió feta sigui de 3 milions

Els veïns de l'Aldosa rebaten Govern per l'ETRXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma contra la construcció de l’estació transformadora (ETR) de l’Aldosa veu “poc fonamentat” l’argument del Govern que descarta una alternativa a la ubicació de l’equipament a la Gonarda. Un dels membres de l’entitat, Antoni Oliva, sosté que l’opció dels veïns de l’Aldosa de situar l’ETR a Paulelles és “molt més lògica” i “idònia” per a la seguretat i benestar dels que viuen a l’àrea. Oliva creu que existeix “falta de voluntat” del Govern. “Si és cert que s’han invertit tres milions a la Gonarda no haurien demanat a Nord Andorrà d’estudiar la zona de Paulelles”, diu.

“No volen assumir què suposaria escollir un altre indret, però hi ha el cost per a la salut dels ciutadans i l’entorn”, creu Oliva. Antoni Oliva explica que els veïns comprenen que hi ha la necessitat de construir l’estació transformadora per garantir el servei elèctric a la zona, si bé insisteix que l’alternativa s’ha de poder tenir en compte, i l’ETR s’ha de fer “al costat de l’abocador” i lluny dels habitatges. “El Govern parla d’un interès general i exclou l’interès dels veïns”, rebla.

Riscos afegits a la salut

L’executiu explicita que no hi ha risc per a la salut, que situa en zero. Oliva assenyala, però, que aquesta dada no els tranquil·litza. “No, no ens convenç, perquè hi ha marge per al dubte, una cosa que avui la ciència indica que no afecta la salut demà pot resultar ser perillosa ”, comenta Oliva. Els veïns parlen de riscos afegits més enllà d’aquest. “Existeix un risc tant en les obres de gran magnitud que es faran, per exemple en el despreniment de terra en un terreny amb pendent, com en la mobilització de camions”, apunta Oliva. Segons la plataforma contra l’ETR, hi ha un elevat risc d’accidents tècnics, impacte acústic i vibracions a les cases, així com perill d’incendis i curtcircuits, “que poden alliberar dioxines” per l’aïllament que s’utilitza. Amb cases “a 30 metres” de la futura ETR, els veïns de l’Aldosa recorden que els experts “ens han assegurat que aquest tipus d’estació produeix un brunzit [constant] de baixa freqüència.

Oliva posa sobre la taula que entenen que Nord Andorrà, que és del sector privat, miri pels seus interessos, “però creiem que l’administració hauria de donar el suport necessari” per fer l’obra a Paulelles. Els veïns xifren en 5 milions el sobrecost, però exposen que si l’ETR es fes a Paulelles la construcció seria més barata.

Queixa al raonador

La plataforma s’ha reunit ja amb partits de l’oposició (Liberals, PS i SDP) i el Raonador, Josep Rodríguez, que va dir ahir que ha procedit a entrar la queixa a Govern i que tornarà a trobar-se amb els veïns si ho demanen. “Ells defensen que una segona ubicació és possible”, va indicar.

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha sol·licitat a Sindicatura documentació, entre la qual l’estudi d’impacte de salut i la còpia del projecte a la Gonarda. Els veïns es tornaran a reunir divendres amb la ministra Sílvia Calvó.

GOVERN VA REBUTJAR MOURE L'ETR PERQUÈ S'ELIMINAVA EL BOSC

Una de les peticions que van fer els veïns que estan en contra de l’ETR passava perquè l’executiu desplacés la construcció cap a dins del bosc, segons van informar fonts properes a l’executiu. Els veïns instaven que l’edificació passés a fer-se a la zona boscosa adjacent a l’espai en el qual el comú de la Massana i el Govern del 1991 van establir que es faria l’estació. Per part del Govern el va signar el llavors ministre d’Economia, Jaume Bartumeu. L’executiu va estudiar la proposta dels afectats i va decidir que era inviable perquè ubicar-la dins de la zona adjacent comportava haver d’eliminar bona part del bosc a causa dels treballs que s’hi han de realitzar.

L’executiu va oferir als veïns tres opcions respecte a com s’havia de fer el model de l’ETR, segons van indicar les mateixes fonts. El projecte original tenia una forma rectangular i ocupava més espai. Govern va exposar que es podia redefinir el projecte per fer un espai més quadrat i que pogués tenir menys impacte visual. La tercera opció era mixta i consistia a moure l’equipament dins de la zona determinada. Els veïns, segons les fonts consultades, van ser els que van escollir l’opció d’un edifici quadrat amb menys ocupació d’espai. Aquesta fórmula ha permès que l’ETR quedi més allunyada del primer habitatge afectat. I l’executiu ja ha encarregat les modificacions perquè es faci una edificació, segons aquestes fonts, que tingui el menor impacte possible amb l’entorn. Cal recordar que com que es tracta d’una zona muntanyosa l’afectació és molt diferents segons els xalets habitats. El principal problema es troba en una de les edificacions privades, a menys d’una cinquantena de metres de l’ETR. La resta de xalets ja estan a una distància molt més gran i en diferent altitud, amb una afectació molt menor.

tracking