política

Els informes avalen que la reforma és constitucional

Els catedràtics Enoc Albertí i Joaquín Tornos avalen que a la llei no hi ha cap vulneració legal

Els informes avalen que la reforma és constitucionalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els informes encarregats per Govern als catedràtics Enoc Albertí i Joaquín Tornos avalen la constitucionalitat de les lleis de transferències i competències comunals (la reforma del sistema de finançament i acció de les administracions locals), i refusen els arguments de l’informe encarregat pel cònsol lauredià, Josep Vila, al jurista Miguel Ángel Aparicio. Els treballs d’Albertí (catedràtic en dret constitucional) i Tornos (catedràtic en dret administratiu) no només consideren erronis els arguments exposats per Aparicio, sinó que han fet un repàs de les lleis punt per punt i garanteixen que no hi ha ni un sol element d’inconstitucionalitat en els textos. Cal recordar que tots els comuns així com els demòcrates i els liberals van consensuar el contingut, tot i que després el cònsol lauredià va encarregar un informe en què Aparicio indicava que hi havia indicis d’inconstitucionalitat.

El punt clau d’Aparicio en l’apartat de competències es basava en el fet que els comuns han de poder tenir dret de vet del que es fa en els terrenys de la seva propietat i que en cas contrari podria ser l’equivalent a una expropiació. Els informes dels catedràtics estableixen que la llei marca que existeix una cessió d’ús envers el Govern per fer un equipament necessari per al país. La propietat del terreny continua sent del comú i per tant no existeix cap expropiació ni pèrdua de la propietat per part de l’administració local. El pal de paller de l’informe encarregat per Sant Julià sobre la inconstitucionalitat del projecte de transferències es referia al fet que els diners que l’Estat traspassa cada any als comuns s’han de regir per un principi de proporcionalitat. L’informe dels catedràtics també nega aquest posicionament i estableix que el principi fonamental és el de finalitat. Això significa que per davant del repartiment a parts iguals entre les administracions locals ha de prevaldre el principi respecte a quin serà l’ús que en faran. I segons aquest ús les quantitats poden variar i és constitucional.

CINCA CONFIA EN EL 'SÍ' DELS LIBERALS

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va avançar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que els informes avalen la constitucionalitat dels textos. Tot i matisar que no podia parlar per boca del grup parlamentari liberal, va argumentar que si quan es van treballar els textos de la reforma de les dues lleis els liberals hi estaven a favor, un cop aclarit que són constitucionals haurien de mantenir el seu sí. Va afegir que el pressupost del 2018 es presentarà a l’octubre hi hagi o no acord.

tracking